U trendu

Januarska inflacija u SAD 7,5 posto, najviĆĄa od 1982.

VAĆ INGTON – Rast potroĆĄačkih cena u SAD iznosio je 7,5 posto na godiĆĄnjem nivou u januaru 2022, objavilo je danas Ministarstvo rada.

MeđugodiĆĄnja stopa inflacije je znatno nadmaĆĄila 7,2 procenta, koliko je predviđala kompanija Dau DĆœons, i najviĆĄa je od februara 1982, izveĆĄtava CNBC.

Bazna inflacija, iz koje su isključene volatine cene energije i hrane, porasla je za 6,0 odsto u januaru u odnosu na očekivanih 5,9 procenata, i takođe beleĆŸi najviĆĄi nivo od avgusta 1982. godine.

Rast opơte i bazne inflacije na mesečnom nivou iznosio je u januaru 0,6 posto, ơto je iznad prognoza od 0,4 procenta za oba pokazatelja.

Akcije na berzi su pale nakon izveĆĄtaja Ministarstva rada, pri čemu su najpogođenije deonice tehnoloĆĄkih kompanija. Prinosi na američke drĆŸavne obveznice su istovremeno naglo skočili, i na referentne desetogodiĆĄnje trezorske hartije dostiĆŸu 2,0 posto, najviĆĄi nivo od avgusta 2019.

Očekivanja na berzi da će Federalne rezerve (FED) podići ključnu kamatu za 0,5 procentnih poena u martu porasla su na 44,3 posto u poređenju sa 25 odsto, koliko su iznosila neposredno pre objave podataka o inflaciji.

Brojke o inflaciji znače da se američka ekonomija nalazi na raskrsnici, budući da se predviđa da će brzi tempo rasta iz 2021. usporiti ove godine kako budu nestajali efekti fiskalnih i monetarnih podsticaja.

Veće podizanje FED-ove kamate, s ciljem zauzdavanja inflacije, moglo bi da učini problematičnim ekonomski rast, za koji se, uprkos svemu, očekuje da će ostati iznad viơegodiơnjeg proseka.

U procentualnom iznosu, u janauru su u SAD najviơe porasle cene mazuta, za 9,5 posto mesečno, i za čak 46,5 procenata na godiơnjem nivou. Ukupne posmatrano, cene energenata su povećane za 0,9 odsto u odnosu na prethodni mesec, i za 27 posto na godiơnjem nivou.

Cene vozila, koje su od proleća 2021. godine među faktorima koji najviơe doprinose rastu inflacije, ostale su u januaru na nepromenjenom nivou za nove automobile dok su za polovnjake i kamione porasle za 1,5 procenata. U odnosu na januar proơle godine, nova vozila su poskupela za 12,2 posto, a polovna za 40,5 procenata.

TroĆĄkovi stanovanja, koji imaju udeo od oko jedne trećine u ukupnim potroĆĄačkim cenama, povećani su za 0,3 odsto u odnosu na decembar, ĆĄto je najmanji porast od avgusta 2021. Ipak, cene u ovoj kategoriji beleĆŸe rast od 4,4 procenta u proteklih 12 meseci.

Cene hrane u SAD su na mesečnom nivou skočile za 0,9 posto proơlog meseca, a na godiơnjem su porasle za 7,0 odsto.

Negativan uticaj eksplozije inflacije na prihode domaćinstava ublaĆŸen je značajnim povećanjem zarada radnika, pri čemu su plate u januaru na mesečnom nivou porasle za 0,7 procenata, navodi CNBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.