U trendu

Januarska inflacija u SAD 7,5 posto, najviša od 1982.

VAŠINGTON – Rast potrošačkih cena u SAD iznosio je 7,5 posto na godišnjem nivou u januaru 2022, objavilo je danas Ministarstvo rada.

Međugodišnja stopa inflacije je znatno nadmašila 7,2 procenta, koliko je predviđala kompanija Dau DŽons, i najviša je od februara 1982, izveštava CNBC.

Bazna inflacija, iz koje su isključene volatine cene energije i hrane, porasla je za 6,0 odsto u januaru u odnosu na očekivanih 5,9 procenata, i takođe beleži najviši nivo od avgusta 1982. godine.

Rast opšte i bazne inflacije na mesečnom nivou iznosio je u januaru 0,6 posto, što je iznad prognoza od 0,4 procenta za oba pokazatelja.

Akcije na berzi su pale nakon izveštaja Ministarstva rada, pri čemu su najpogođenije deonice tehnoloških kompanija. Prinosi na američke državne obveznice su istovremeno naglo skočili, i na referentne desetogodišnje trezorske hartije dostižu 2,0 posto, najviši nivo od avgusta 2019.

Očekivanja na berzi da će Federalne rezerve (FED) podići ključnu kamatu za 0,5 procentnih poena u martu porasla su na 44,3 posto u poređenju sa 25 odsto, koliko su iznosila neposredno pre objave podataka o inflaciji.

Brojke o inflaciji znače da se američka ekonomija nalazi na raskrsnici, budući da se predviđa da će brzi tempo rasta iz 2021. usporiti ove godine kako budu nestajali efekti fiskalnih i monetarnih podsticaja.

Veće podizanje FED-ove kamate, s ciljem zauzdavanja inflacije, moglo bi da učini problematičnim ekonomski rast, za koji se, uprkos svemu, očekuje da će ostati iznad višegodišnjeg proseka.

U procentualnom iznosu, u janauru su u SAD najviše porasle cene mazuta, za 9,5 posto mesečno, i za čak 46,5 procenata na godišnjem nivou. Ukupne posmatrano, cene energenata su povećane za 0,9 odsto u odnosu na prethodni mesec, i za 27 posto na godišnjem nivou.

Cene vozila, koje su od proleća 2021. godine među faktorima koji najviše doprinose rastu inflacije, ostale su u januaru na nepromenjenom nivou za nove automobile dok su za polovnjake i kamione porasle za 1,5 procenata. U odnosu na januar prošle godine, nova vozila su poskupela za 12,2 posto, a polovna za 40,5 procenata.

Troškovi stanovanja, koji imaju udeo od oko jedne trećine u ukupnim potrošačkim cenama, povećani su za 0,3 odsto u odnosu na decembar, što je najmanji porast od avgusta 2021. Ipak, cene u ovoj kategoriji beleže rast od 4,4 procenta u proteklih 12 meseci.

Cene hrane u SAD su na mesečnom nivou skočile za 0,9 posto prošlog meseca, a na godišnjem su porasle za 7,0 odsto.

Negativan uticaj eksplozije inflacije na prihode domaćinstava ublažen je značajnim povećanjem zarada radnika, pri čemu su plate u januaru na mesečnom nivou porasle za 0,7 procenata, navodi CNBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar