U trendu

Japan donirao 165.700 evra za opštine Bojnik, Gadžin Han i Trgovište

BEOGRAD – Vlada Japana donirala je 165.700 evra za tri projekta u opštinama Bojnik, Gadžin Han i Trgovište a donatorski ugovori su potpisani danas u Vladi Srbije u okviru programa donacija za osnovne potrebe stanovništva (POPOS).

Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata rekao je da su ova tri projekta mali deo dugogodišnje humanitarne pomoći Vlade Japana Srbiji.

„Od 1999. godine Japan direktno podržava projekte koje sprovode lokalne samouprave, škole, zdravstvene ustanove i nevladine organizacije. Do sada je realizovano 247 projekata. Smatramo da je smanjenje ekonomskog jaza između velikih gradova i drugih delova zemlje veoma važno za zdrav razvoj Srbije. Nastavićemo da pružamo ovakvu pomoć“, rekao je Kacumata.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dragan Stevanović istakao je da se kroz ovakve projekte sa državom, narodom i ambasadom Japana daje značajan doprinos da se manje razvijene lokalne samouprave sa juga Srbije približe Beogradu, Novom Sadu i drugim razvijenijim sredinama.

„Ovo je nešto što je strateško opredeljenje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ne da smo posvećeni samo velikim i infrastrukturnim projektima koji suštinki život znače, nego dajemo i posvećujemo pažnju i ovim, finansijski manjim projektima“, rekao je Stevanović.

On je dodao da je sa ambasadorom Japana potpisana slična donacija i u Medveđi pre tri meseca, tačnije u opštinama Medveđa i Crna Trava.

„Ono što je značajno jeste da je u poslednjih 20 godina Vlada Japana opredelila oko 500 miliona erva za razne korisnike u našoj zemlji. Kroz program POPOS, kroz 247 projekata donirano je oko 15 miliona evra i to su stvari koje će na lokalnom nivou dati korisnicima šansu da unaprede svoje usluge i sa duge strane korisnicima obezbediti kvalitetniju uslugu“, istakao je Stevanović.

Ova saradnja sa Japanom će biti nastavljena, dodao je on, i naglasio da iako su za Ministarstvo značajni infrastruktura, železnica, aerodrom, komunalna infrastruktura, postrojenja kao što su ona za prečišćavanje otpadnih voda, posvećenost projektima u manje razvijenim opštinama posvećeni kao i velikim nacionalnim projektima.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Ivana Hadži Stošić rekla je da je upravljanje otpadom jedan od prioriteta Ministarstva i da su ovakvi i slični projekti izuzetno značajni posebno kada je reč o lokalnim samoupravama.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ivica Radović naglasio je da osim ovakvih projekata Vlada Japana značajno podržava i obrazovanje u Srbiji, kroz obezbeđivanje sredstava za unapređenje svih sektora obrazovanja.

„Govorimo o projektima za unapređenje energetske efikasnosti u školama, vrtićima… Takođe o projektima koji su unapredili uslove za rad i učenje“, rekao je Radović.

Javno komunalno preduzeće Jedinstvo Bojnik sredstvima od ove donacije obezbediće mini bager guseničar za održavanje puteva na teritoriji te opštine.

Predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović rekao je da su ovakvi projekti značajni za podizanje svesti o značaju podrške lokalnim sredinama.

Osnovna škola „Vitko i Sveta“ iz Gadžinog Hana pomoću ovih sredstava obezbediće učenicima novi trpezarijski nameštaj, kuhinjske aparate kao i novo dostavno vozilo.

Izdvojena sredstva za ovu donaciju su 58.200 evra.

Predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović posebno je istakao značaj pripreme hrane kao i mogućnost dostave hrane za ostale škole na teritoriji opštine, što do sada nije bilo moguće.

Javno komunalno preduzeće u Trgovištu dobijena sredstva iskoristiće za nabavku kontejnera za smeće na ovoj opštini, što će, kako je naveo predsednik opštine Nenad Krstić, značajno unaprediti kvalitet života građana i olakšati rad komunalnim službama.

Uključujući ove grantove, iznos japanske pomoći kroz POPOS u Srbiji od 1999. godine, iznosi preko 15 miliona evra, a ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda premašuje 510 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar