U trendu

Japan želi da pokrene fabriku reciklažnog papira u Srbiji

BEOGRAD – Japan je zainteresovan da podrži otvaranje fabrike za proizvodnju reciklažnog papira od praznih paklica cigareta, koja bi za početak zaposlila tridesetak osoba sa teškoćama u razvoju.

Socijalno preduzeće Naša Kuća koje zapošljava osobe sa teškoćama u razvoju je jedino koje u ovom delu sveta proizvodi papir od praznih paklica cigareta, i to rade ručno, prema pravilima drevne japanske veštine.

Japanska državna agencija za međunarodni razvoj i saradnju – JICA (Džajka) i organizacija Ikoma iz grada Ikoma, sa kojima „Naša kuća“ godinama sarađuje, zainteresovani su da finansiraju pokretanje prve fabrike reciklažnog papira u kojoj bi se ovaj ručni proces proizvodnje modernizovao.

U Beogradu su već obavljeni prvi razgovori sa predstavnicima opštine Zvezdara i traži se mesto za izgradnju ove fabrike, navodi se u saopštenju agencije JICA.

„Zahvaljujući agenciji Džajka naši ljudi su prošli obuku za proizvodnju papira na ovaj način i jedini smo koji poznajemo ovu veštinu, koja se u Japanu neguje vekovima. Pored finansijske podrške za pokretanje fabrike, dobićemo i obuku o tome kako da vodimo fabriku i kako da ovu proizvodnju širimo dalje po drugim gradovima u Srbiji“, kaže osnivačica socijalnog preduzeća „Naša kuća“ Anica Spasov, navodi se u saopštenju.

U ovom trenutku u prostorijama „Naše kuće“ u Beogradu, na ručnoj proizvodnji papira od paklica cigareta, angažovano je preko 15 osoba sa teškoćama u razvoju i oni mesečno proizvedu 100 kg ovog papira.

Ovako proizveden papir koriste likovni umetnici, koristi se dalje za pravljenje ambalaže ili kao dekorativni papir.

Prazne paklice cigareta u „Našu kuću“ stižu iz svih gradova Srbije, a šalju ih građani koji znaju za ovu proizvodnju.

Podršku imaju i od japanske kompanije Japan Tobačo International (JTI) koja im dostavlja karton od paklica cigareta ali ih i finansijski i na druge načine pomaže već osam godina.

Zahvaljujući podršci japanskih partnera, „Naša kuća“ ima priliku da formira mrežu mini fabrika za proizvodnju reciklažnog papira i da u ovaj posao uključi i druge lokalne samouprave u Srbiji.

Interesovanje postoji u mnogim gradovima, a najzainteresovaniji su u Kragujevcu i Zaječaru gde je već pokrenuta proizvodnja.

Ovo su gradovi u kojima su aktivna udruženja roditelja osoba sa teškoćama u razvoju i oni u ovoj akciji vide veliku šansu za svoju decu.

„Podrška lokalne i gradske samouprave je ovde neophodna i mi verujemo da ćemo je imati. Želimo da ovaj model predstavimo i državnom vrhu jer nam zainteresovanost japanskih partnera daje priliku da, kao zemlja, kreiramo jedinstven model profitabilnog socijalnog preduzeća koji bi unapredio život osoba sa teškoćama u razvoju“, dodaje Anica Spasov, navodi agencija JICA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.