U trendu

Japan zvanično ukinuo Rusiji trgovinske povlastice

TOKIO – Japan je danas zvanično ukinuo Rusiji trgovinski status „najpovlašćenije nacije“ pojačavši sankcije prema toj zemlji zbog njenog napada na Ukrajinu.

Oduzimanje trgovinskih povlastica Rusiji je najnoviji potez Japana protiv Moskve i predstavlja jednu od mera sa šire liste sankcija koje je premijer Fumio Kišida najavio prošlog meseca, a među kojima je i odluka o proterivanju osam ruskih diplomata i trgovinskih zvaničnika, prenosi agencija AP.

Očekuje se da će današnja odluka japanskog parlamenta o ukidanju trgovinskih povlastica Rusiji, zajedno sa drugim sankcijama koje je Japan uveo kolektivno sa drugim zemljama, pojačati pritisak na Moskvu, ali bi takođe mogla da izazove mere odmazde Kremlja.

Ukidanje povoljnog trgovinskog statusa odnosi se na carine na celokupan uvoz iz Rusije. Odluka parlamenta takođe uključuje reviziju zakona o stranoj valuti kako bi se sprečio transfer virtuelnih valuta koje drže pojedinci koji su podvrgnuti zamrzavanju imovine.

Japan je zamrznuo imovinu nekoliko stotina ruskih pojedinaca i grupa, zabranio nove investiije i trgovinu, uključujući izvoz robe koja bi mogla da se koristiti u vojne svrhe, a najavio je i planove o postepenom ukidanju uvoza ruskog uglja.

Osam ruskih diplomata koji su proterani, napustili su danas rusku ambasadu u Tokiju i autobusom se prevezi do međunarodnog aerodroma Haneda, odakle su se avionom ruske vlade vratili u svoju zemlju.

Tokio se već suočio sa uzvratnim merama Rusije. Moskva je nedavno objavila obustavu pregovora o mirovnom sporazumu s Japanom, uključujući pregovore o ostrvim pod ruskom kontrolom koja je posle Drugog svetskog rata bivši Sovjetski Savez oduzeo Japanu, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.