U trendu

Japanski izvoz pao u julu osmi mesec uzastopno

TOKIO – Japanski izvoz pao je u julu 2019. godine osmi mesec uzastopno, zbog nastavka zabrinutosti vezanih za trgovinsku politiku američkog predsednika Donalda Trampa koja vrši pritisak na ekonomski rast Azije.

Današnji podaci japanskog Ministarstva finansija pokazuju da je izvoz u julu pao za 1,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je uvoz skliznuo za 1,2 procenta, što je rezultiralo trgovinskim deficitom u iznosu od 249,6 milijardi jena (2,35 milijardi dolara), izveštava agencija AP.

Na globalnim tržištima vlada teskoba zbog Trampovog trgovinskog rata sa Kinom, zbog kojeg druga najveća ekonomija sveta beleži usporavanje privrednog rasta, što će sigurno naneti štetu drugim regionalnim ekonomijama, uključujući i japansku, napominje američka agencija.

Izvoz Japana u Kinu je u julu potonuo za 9,3 odsto, dok je uvoz iz Kine porastao za 2,8 procenata. Istovremeno, japanski izvoz u SAD je u posmatranom mesecu skočio za 8,4 posto, a uvoz iz Sjedinjenih Država se povećao za 3,5 odsto.

Tokio je od prošlog meseca u trgovinskom sporu sa susednom Južnom Korejom. Izvoz Japana u Južnu Koreju opao je u julu za 6,9 odsto, dok se uvoz stropoštao za 8,6 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.