U trendu

Japanu potreban novi paket mera zbog udara UKR krize na ekon

TOKIO – Zvaničnici japanske vladajuće koalicije ocenili su danas da je Japanu potreban novi paket mera podrške kako bi se ublažio ekonomski udar ukrajinske krize, koja pogađa domaćinstva i trgovce na malo gurajuću u vis već visoke cene energije i hrane.

Japan mora da osmisli mere da se izbori sa mogućim ekonomskim padom jer bi rat u Ukrajini mogao da pogorša posledice rastuće inflacije i nestašice robe, izjavio je Tacuo Fukuda, predsednik generalnog saveta vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP), prenosi Rojters.

„Imajući u vidu rastuću inflaciju, postoji šansa da Japan doživi stagflaciju“, rekao je Fukuda na brifingu za medije.

Nacuo Jamaguči, šef partije Komeito koja je koalicioni partner LDP-a, takođe je u govoru održanom na sastanku zvaničnika vlade i stranaka vladajuće koalicije, pozvao administraciju da razmotri sastavljanje novog paketa podsticaja.

Rastuće cene sirove nafte i hrane imaju širok uticaj na domaćinstva, male firme i farmere, rekao je Jamaguči, založivši se za subvencije i zamrzavanje dodatne poreske naknade na benzin.

„U zavisnosti od toga kako se stvari budu odvijale, mogli bismo da vidimo najgoru krizi u posleratnoj istoriji“, rekao je on posle sastanka.

Japan zaostaje za drugim razvijenim zemljama u pogledu ekonomskog oporavka od pandemije kovid-19, jer mere ograničenja za borbu protiv rasta novih slučajeva omikron soja virusa guše potrošnju.

Administracija premijera Fumija Kišide za sada odbija pozive za donošenje novog paketa potrošnje, jer je usredsređena na to da obezbedi usvajanje državnog budžeta u parlamentu za fiskalnu godinu koja počinje u aprilu.

Kišida je, međutim, pod pritiskom da posluša pozive za podsticanje potrošnje uoči izbora za gornji dom parlamenta na leto, na kojima mora da pobedi ako želi da učvrsti svoju vlast i progura svoj plan preraspodele bogatstva domaćinstvima, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.