Jelen protiv kratkoročnog povećanja kapitala Svetske banke

VAŠINGTON – Američka ministarka finansija Dženet Jelen odbacila je predlog o kratkoročnom povećanju kapitala Svetske banke.

Jelen je na budžetskoj raspravi u Komitetu za izdvajanja za državne, inostrane operacije i srodne programe Predstavničkog doma Kongresa SAD juče rekla da želi da reforme Svetske banke znatno prošire kreditiranje za borbu protiv klimatskih promena i drugih globalnih kriza, uglavnom širenjem postojećih resursa, usvajanjem inovativnih politika finansiranja i mobilizacijom privatnih finansija, prenosi Rojters.

Povećanje kapitala bilo je među predlozima Svetske banke u januaru, ali ono ne bi bilo moguće bez podrške SAD, najvećeg akcionara Svetske banke, rekla je Jelen.

„Ne tražimo povećanje kapitala. Želimo da vidimo bolju mobilizaciju privatnih resursa pored investicija Svetske banke, ali u ovom trenutku ne tražimo povećanje kapitala“, rekla je Jelen.

Poslednje povećanje kapitala Svetske banke, od 13 milijardi dolara, odobrile su zemlje članice 2018. godine, ali stvoreni kreditni kapaciteti bili su pod velikim pritiskom zbog pandemije kovida 19 i posledica rata u Ukrajini, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.