U trendu

Jelen: Razvojne banke da usmere sredstva u agrarni sektor

VAŠINGTON – Američka ministarka finansija DŽenet Jelen je najavila da će izvršiti pritisak na multilateralne razvojne banke da usmere finansijska sredstva u zemlje pogođene prehrambenom nesigurnošću, izazvanu ratom u Ukrajini.

Jelenova je, u govoru pripremljenim za današnje obraćanje članovima Komiteta za finansijske usluge Predstavničkog doma, navela da će zatražiti od institucija, uključujući Svetsku banku i Afričku razvojnu banku, da prošire alate za rešavanje pitanja prehrambene bezbednosti, „uključujući dugoročna ulaganja u poljoprivrednu produktivnost i poljoprivrednu infrastrukturu“, prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, Međunarodne finansijske institucije, uključujući Međunarodni monetarni fond, igraće ključnu ulogu u rešavanju problema prelivanja efekata ukrajinskog sukoba koji povećavaju ekonomsku ranjivost mnogih zemalja pogođenih i pandemijom kovid-19.

„MMF, Svetska banka i EBRD biće, pored bilateralnih donatora, ključni partneri u obnovi Ukrajine, a takođe će pružiti vitalnu podršku susednim zemljama koje primaju izbeglice“, rekla je Jelen.

MMF je obezbedio 1,4 milijarde dolara, a Svetska banka 490 miliona dolara brzog finansiranja za Ukrajinu, u okviru paketa podrške od 3,0 milijarde dolara planiranog za naredne mesece. EBRD je potvrdila inicijalni paket od 2,0 milijarde evra za Ukrajinu.

Jelenova je ocenila da ova pomoć daje Ukrajini fiskalni prostor za isplatu plata vojnicima, lekarima, medicinskim sestrama i civilnim državnim službenicima, kao i za izvršavanje obaveza po spoljnom dugu.

Takođe je navela da bi multilateralne razvojne banke trebalo da promovišu energetsku efikasnost i kapitalne investicije kako bi pomogle državama da diverzifikuju izvore i udalje se od dobavljača energije zasnovane na fosilnim gorivima, uključujući Rusiju.

Ona je rekla da administracija predsednika DŽoa Bajdena traži od Kongresa ovlašćenje da obezbedi finansiranje za jačanje kreditnih sredstava MMF-a za siromašne i ugrožene zemlje, odnosno za Trust za smanjenje siromaštva i rast i za novi fond MMF-a za otpornost i održivost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar