U trendu

Jelenova i LJu He razgovarali o sankcijama, tarifama SAD-a

NJUJORK – Američka ministarka finansija DŽenet Jelen i potredsednik kineske vlade LJu He razgovarali su danas o ekonomskim sankcijama i tarifama SAD-a usled medijskih izveštaja da je Vašingtonu blizu odluke o ukidanju nekih od trgovinskih nameta koje je uveo bivši predsednik Donald Tramp.

Ukidanje carina i sankcija i fer tretman kineskih preduzeća su pitanja od interesa za Kinu, rekao je kineski vicepremijer Jelenovoj tokom razgovora održanog putem video linka jutros po pekinškom vremenu, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine, prenosi „Blumberg“.

Dvoje zvaničnika su poslednji put razgovarali u oktobru.

Prema saopštenju Pekinga, dve strane su razgovarale o ekonomskoj politici i stabilizaciji globalnih lanaca snabdevanja, saglasivši se da je važno za SAD i Kinu da ojačaju komunikaciju i koordinaciju u tim oblastima za dobrobit obe zemlje i ostatka sveta. Razgovori su, kako se navodi, bili pragmatični i konstruktivni.

Istovremeno, američka strana je objavila da su razgovori bili „otvoreni i suštinski“, ali u zvaničnom saopštenju sa sastanka nisu pomenute tarife ili sankcije.

Navodi se, međutim, da je Jelenova „iskreno pokrenula pitanja koja zabrinjavaju, uključujući uticaj ruskog rata protiv Ukrajine na globalnu ekonomiju i nepravedne, netržišne” ekonomske prakse Kine.

Video poziv je usledio nakon izveštaja da bi predsednik SAD-a DŽo Bajden mogao da najavi ukidanje nekih američkih carina na uvoznu kinesku robu vrednu stotine milijardi dolara već ove nedelje. S obzirom na rast inflacije u SAD, rastu i očekivanja da će Bajdenova administracija ublažiti deo nameta kako bi pomogla smanjenje cena robe za svakodnevnu upotrebu, dodaje njujorška agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.