U trendu

Jelstad: Ima stvari koje mogu da se poboljšaju u sektoru energetike

BEOGRAD – Ambasador Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelstad izjavio je danas da postoje stvari koje mogu da se poboljšaju u sektoru energetike ukoliko je on nezavisan od političkog uticaja.

On je to rekao za Tanjug, na pitanje o energetici i anlizi elektroenergetskog sektora koju je uradila norveška kompanija „Ristad Enerdži“.

„Ako je politička dimenzija isuviše integrisana u državna preduzeća ona nikada neće biti efikasna. Ona bi trebala da budu oslobođena od svih drugih obaveza sem toga da proizvode električnu energiju“, rekao je on.

Jelstad se osvrnuo na posetu predsednika Vučića Norveškoj i saradnju dve zemlje u reformi energetskog sektora u Srbiji.

„Diskutovali smo određeni period kako Norveška može da dođe i pruži podršku kroz našu stručnost i iskustvo kako bismo reformisali energetski sektor u Srbiji i poboljšali učinak državnih preduzeća“, kazao je Jelstad.

Na pitanje kako vidi proces evrointegracije Srbije Jelstad je rekao da se nada da će Srbija postati integrali partner Evropske unije.

„Srbija jeste Evropa i ona pripada u Evropskoj uniji. Veoma je teško predvideti sve ovo ali mogu da kažem da se nadamo ćemo videti ubrzanje ovog procesa. Mislim da je to poruka koju čujete iz svih delova Evrope, svi bi želeli da vide Srbiju kao članicu EU“, rekao je Jelstad.

On je dodao da proces evrointegracije podrazumeva podizanje ekološke svesti i okretanje zelenoj politici.

„Morate imati na umu da se evropa kreće veoma brzo prema zelenoj budućnosti i da pokreće podsticaje i kazne za takvu aktivnosti. I druge zemlje u EU moraju ubrzati svoje napore i učestvovati u ovoj tranziciji“, rekao je on.

Komentarišući rat u Ukrajini Jelstad je rekao da razume poziciju Srbije u poređenju sa drugim zemljama Zapadne Evrope.

„Nije jednostavno za Srbiju da se potpuno uskladi sa režimom sankcija sa kojim su se uskladile mnoge druge zemlje u Evropi, zbog razloga koje svi razumemo“, rekao je on.

Jelstad je istakao da ne isključuje da će Srbija u jednom trenutku postati država koja podržava sankcije prema Rusiji.

„Potpuno razumem poteškoće koje srpska vlada ima po ovom pitanju. kada govorimo o ratu u Ukrajini mislim da mogu da kažem da je ovo potpuna tragedija za ljude u Ukraijini i Rusiji“, zaključio je Jelstad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.