U trendu

Jen pao na trogodiĆĄnji minimum prema dolaru

LONDON – Japanski jen se trguje danas prema dolaru blizu trogodiĆĄnjeg najniĆŸeg nivoa, jer su investitori počeli da se olobađaju japanske valute nakon skoka prinosa na američke drĆŸavne obveznice i rasta cena primarne robe, pre svega nafte.

Na Londonskoj berzi, dolar je trgovan za 113,28 jena, nakon ĆĄto je na azijskom trgovanju na kratko zabeleĆŸio nivo od 113,50 jena, najviĆĄi od decembra 2018, izveĆĄtava Rojters.

Slabljenje jena, koji se za tri nedelje spustio prema dolaru za 4,0 procenta, dolazi u vreme dok rastu prinosi na globalne obveznice zbog zabrinutosti vezanih za inflatorne pritiske. Prinosi na 10-godiĆĄnje američke drĆŸavne duĆŸničke hartije premaĆĄili su 1,60 posto prvi put od kraja maja.

Na silazni trend jena uticala je izjava novog japanskog premijera Fumija KiĆĄide minulog vikena da neće menjati dĆŸavne poreze na kapitalne dobitke i dividende, ĆĄto je unervozilo investitore i pojačalo zabrinutosti vezane za odliv kapitala sa domaće berze.

Jen je takođe ostao na viơemesečnom minimumu u odnosu na druge glavne valute, pri čemu su britanska funta, evro i australijski dolar trgovani prema jenu po najviơem kursu u poslednja tri meseca.

Mesečno istraĆŸivanje Dojče banke o poslovnoj klimi u Nemačkoj u oktobru pokazalo je da ogromna većina ispitanika očekuje dalji rast prinosa na američke drĆŸavne obveznice sa sadaĆĄnjih nivoa

Za razliku od jena, traĆŸnja za drugim valutama koje se smatraju sigurnim utočiĆĄtem je u porastu, jer globalni pokazatelji trĆŸiĆĄnog raspoloĆŸenja ukazuju na upozoravajuće signale.

Naime, indikator ekonomskog raspoloĆŸenja u Nemačkoj, koji izračunava institut ZEW, pao je peti mesec zaredom, ĆĄto je najnoviji u nizu podataka koji ukazuje na to da uska grla u snabdevanju koče oporavak najveće evropske ekonomije.

Kao rezultat toga, evro se spustio na gotovo najniĆŸi nivo prema ĆĄvajcarskom franku u ovoj godini, oslabivĆĄi za viĆĄe od 2,0 posto od sredine septembra.

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi glavnih rivala, iznosio je 94,30 poena, ĆĄto je nedaleko od njegovog jednogodiĆĄnjeg maksimuma od 94,504 boda koji je zabeleĆŸen krajem septembra, budući da trgovci zauzimaju pozicije u iơčekivanju da američke Federalne rezerve objave početak smanjenja svog obimnog programa kupovine obveznica u novembru.

Na kripto berzama, bitkoin je oslabio sa petomesečnog maksimuma, spustiơi se za 1,3 procenta na azijskom trgovanju na 56.700 dolara.

Eter, druga najveća kriptovaluta na svetu, pao je za 1,54 posto na 3.489 dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.