U trendu

Jen pao na trogodišnji minimum prema dolaru

LONDON – Japanski jen se trguje danas prema dolaru blizu trogodišnjeg najnižeg nivoa, jer su investitori počeli da se olobađaju japanske valute nakon skoka prinosa na američke državne obveznice i rasta cena primarne robe, pre svega nafte.

Na Londonskoj berzi, dolar je trgovan za 113,28 jena, nakon što je na azijskom trgovanju na kratko zabeležio nivo od 113,50 jena, najviši od decembra 2018, izveštava Rojters.

Slabljenje jena, koji se za tri nedelje spustio prema dolaru za 4,0 procenta, dolazi u vreme dok rastu prinosi na globalne obveznice zbog zabrinutosti vezanih za inflatorne pritiske. Prinosi na 10-godišnje američke državne dužničke hartije premašili su 1,60 posto prvi put od kraja maja.

Na silazni trend jena uticala je izjava novog japanskog premijera Fumija Kišide minulog vikena da neće menjati džavne poreze na kapitalne dobitke i dividende, što je unervozilo investitore i pojačalo zabrinutosti vezane za odliv kapitala sa domaće berze.

Jen je takođe ostao na višemesečnom minimumu u odnosu na druge glavne valute, pri čemu su britanska funta, evro i australijski dolar trgovani prema jenu po najvišem kursu u poslednja tri meseca.

Mesečno istraživanje Dojče banke o poslovnoj klimi u Nemačkoj u oktobru pokazalo je da ogromna većina ispitanika očekuje dalji rast prinosa na američke državne obveznice sa sadašnjih nivoa

Za razliku od jena, tražnja za drugim valutama koje se smatraju sigurnim utočištem je u porastu, jer globalni pokazatelji tržišnog raspoloženja ukazuju na upozoravajuće signale.

Naime, indikator ekonomskog raspoloženja u Nemačkoj, koji izračunava institut ZEW, pao je peti mesec zaredom, što je najnoviji u nizu podataka koji ukazuje na to da uska grla u snabdevanju koče oporavak najveće evropske ekonomije.

Kao rezultat toga, evro se spustio na gotovo najniži nivo prema švajcarskom franku u ovoj godini, oslabivši za više od 2,0 posto od sredine septembra.

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi glavnih rivala, iznosio je 94,30 poena, što je nedaleko od njegovog jednogodišnjeg maksimuma od 94,504 boda koji je zabeležen krajem septembra, budući da trgovci zauzimaju pozicije u iščekivanju da američke Federalne rezerve objave početak smanjenja svog obimnog programa kupovine obveznica u novembru.

Na kripto berzama, bitkoin je oslabio sa petomesečnog maksimuma, spustiši se za 1,3 procenta na azijskom trgovanju na 56.700 dolara.

Eter, druga najveća kriptovaluta na svetu, pao je za 1,54 posto na 3.489 dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.