U trendu

Jenjavanje tenzija u odnosima SAD i Kine poguralo cenu nafte

LONDON – Cene nafte su danas porasle nakon što su mediji preneli da je Kina otvorena za delimičan trgovinski sporazum sa SAD.

Na skok cena nafte uticala je i vojna operacija Turske na severu Sirije, što bi se moglo odraziti na proizvodnju nafte u tom regionu, prenosi agencija Rojters.

Severnomorska nafta „brent“ poskupela je za 97 centi na 59,21 dolar za barel, dok je američka „laka“ nafta (WTI) poskupela za 94 centa na 53,57 dolara za barel.

Pregovarači SAD i Kine, dve najveće svetske ekonomije, sastaće se sutra u Vašingtonu, u okviru poslednjih napora da se postigne dogovor koji ima za cilj okončanje dugotrajnog trgovinskog spora koji je usporio globalni rast.

Kina je i dalje otvorena za dogovor o delimičnom trgovinskom sporazumu, prenela je danas njujorška agencija “Blumberg”, pozivajući se na zvaničnika direktno upoznatog sa pregovorima.

I britanski „Fajnenšel tajms“ je izvestio da Kina nudi povećanje obima godišnje kupovine američkih poljoprivrednih proizvoda, u sklopu napora da se osigura privremeni trgovinski sporazum sa Vašingtonom.

Tenzije između dve strane su ove nedelje porasle, nakon što su SAD uvele vizna ograničenja za kineske zvaničnike i stavile još neke velike kineske kompanije na svoju „crnu listu“.

(Tanjug)

Napišite komentar