U trendu

Jeremić: Srbija bogata obnovljivim izvorima energije, ali ih ne koristi dovoljno

Srbija je natprosečno snabdevena obnovljivim izvorima energije, za razliku od konvencionalnih, ali se taj potencijal ne koristi dovoljno, što zbog nedostatka investicija, što zbog neznanja, ocenio je predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić.

Jeremić je, na promociji studije „Putokaz za razvoj obnovljivih izvora energije u Srbiji i okruženju“, objasnio da je namera CIRSD bila da ponudi drugačiji model razvoja, zasnovan na čistoj energiji iz domaćih ili regionalnih resursa.

Srbija nema dovoljno konvencionalnih izvora energije, gasa i nafte, rekao je Jeremić i ocenio da je i ono što ima beznačajno za njene potrebe. Gasovodi su stvar koja se gradi decenijama, a to je koncept prilično politički i bezbednosno ranjiv, ukazao je on i dodao da Srbija ima izvore lignita, koji je niskog kvaliteta i negativno utiče na životnu sredinu i zdravlje stanovništva.

Politika razvoja zanosnovana na termoelektranama doprinela je niskoj  produktivnosti i neadekvatnoj konkurentnosti ekonomije, pokazala je energetsku neefikasnost i neprihvatljive posledice po zdravlje ljudi – upozorio je Jeremić.

On smatra da tranzicija na obnovljive izvore energije ne može biti apsolutna i momentalna, ali se može iskoristiti prilika ove godine, kada je Generalna skupština UN usvojila Ciljeve održivog razvoja do 2030. godine, i kada se sledeće nedelje očekuju zaključci velike konferencije u Parizu o klimatskim promenama COP 21.

– Ukoliko se opredelimo za neku vrstu zaokreta u razvojnoj i energetskoj politici, možemo očekivati podršku međunarodnih organizacija, finansijskih institucija, privatnog sektora i Evropske unije (EU) – zaključio je Jeremić.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport smatra da je Srbija zabeležila ograničeni napredak u korišćenju biomase, koja čini 60 odsto njenih obnovljivih izvora. Davenport je napomenuo i da postoji veliki broj administrativnih barijera i prepreka, zbog kojih se odustaje od investiranja u obnovljive izvore energije, mada Srbija ima potencijala, jer se radi o biomasi, energiji vetra, vode i sunca.

Osvrćući se na godišnji izveštaj Evropske komisije o zemljama kandidatima za članstvo u EU, Davenport je rekao da je Srbija dobila preporuke za oblast energetike, u okviru poglavlja 15, da jača ulogu energetskih regulatora.

Preporuka za Srbiju je i da se u ovoj oblasti više usklađuje sa zakonodavstvom Unije i fokusira na energetsku efiksnost i konkuretnost na gasnom tržištu, prenose beogradski mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar