U trendu

Jos 9 drzava ukida RUS trgovinske povlastice – ALB, CG, MKD. . .

BRISEL – Devet zemalja se pridružilo Grupi sedam (G7) najrazvijenih ekonomija sveta u oduzimanju privilegovanog trgovinskog tretmana Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu, izjavio je danas šef Evropske unije za trgovinu Valdis Dombrovskis.

Zemlje G7 saopštile su u petak da ukidaju Rusiji status „najpovlašćenije nacije“ u trgovini, što im otvara put za uvođenje viših carina na ruski uvoz od stopa koje se primenjuju prema drugim parterskim državama članicama Svetske trgovinske organizavije (STO) ili da u potpunosti zabrane kupovinu određene ruske robe.

Potpredsednik Evropske komisije i komesar za trgovinu EU, Dombrovskis, naveo je da će Albanija, Australija, Island, Moldavija, Crna Gora, Novi Zeland, Severna Makedonija i Južna Koreja takođe stopirati privilegovan trgovinski tretman Rusije, prenosi Rojters.

Dombrovskis je dodao da taj potez „produbljuje poziciju Rusije kao parije u očima globalne zajednice“, te da će grupa zapadnih zemalja takođe sprečiti pristupanje ruskog saveznika, Belrorusije, Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.