U trendu

Julija Sviridenko: Privredni rast UKR 15,5 posto 2023. godine

KIJEV – Ukrajinska ekonomija bi trebalo da se stabilizuje i da zabeleži rast od čak 15,5 odsto 2023. godine, u zavisnosti od vojnih dešavanja u ratu protiv Rusije koji je počeo 24. februara, izjavila je ministarka ekonomije Julija Sviridenko u intervjuu za Rojters.

Sviridenko, koja je i prvi potpredsednik ukrajinske vlade, rekla je da vladini zvaničnici pripremaju makroekonomske prognoze uoči početka pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) sledećeg meseca o novom programu kreditiranja.

Ona je navela da se trenutne vladine prognoze bruto domaćeg proizvoda za 2023. godinu kreću od nastavka pada za 0,4 procenta do rasta od 15,5 posto, nakon verovatnog ovogodišnjeg pada između 30 i 35 odsto.

Mada je odbila da precizira kolika bi sredstva Ukrajina tražila od MMF-a, Sviridenko je rekla da bi novi program trebalo da bude „relativno veliki“ i da se mora brzo dogovoriti, jer bi to pomoglo odobrenju sredstava i od drugih kreditora i ulilo poverenje investitorima.

Oleg Ustenko, viši ekonomski savetnik predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je ranije ovog meseca da bi zajam MMF-a od 5,0 milijardi dolara ročnosti od 18 meseci mogao da posluži kao sidro za veći paket zajmova od 15 do 20 milijardi dolara od drugih kreditora.

To je otprilike bio iznos koji je guverner ukrajinske centralne banke Kirilo Ševčenko utvrdio kao ciljani iznos od MMF-a, s rokom otplate od dve ili tri godine, dok stručnjaci kažu da bi tako velikia suma za Ukrajinu bila daleko iznad MMF-ovog „limita izuzetnog pristupa“ kreditiima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.