Junajted grupa spremna da investira u Srbiji u 5G mrežu u sledećoj godini, čudna izjava …

Junajted (United) Grupa je danas saopštila da je spremna da u 2021. godini investira u petu generaciju mobilnog interneta u Srbiji.

U Bugarskoj je ta kompanija već započela izgradnju 5G mreže, a sledeće godine počeće izgradnju i u Sloveniji i Hrvatskoj.

„Želimo da SBB, kompanija koja je u vlasništu Junajted Grupe, ima aktivnu ulogu u uvodjenju 5G mreže u Srbiji, kako bismo omogućili super brzi internet za privredu, zdravstvo, poljoprivredu, projekte bezbednih i pametnih gradova“, navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da je „poslednja izjava premijerke Ane Brnabić da gradjani Srbije u ovom trenutku nemaju nikakvu potrebu za 5G mrežom začudjujuća, jer upravo od premijerke gradjani godinama slušaju da ćemo biti regionalni lider u oblasti digitalizacije i lider četvrte industrijske revolucije“.

Junajted Grupa je podsetila da je Vlada Srbije još 2018. godine usvojila strategiju o razvoju 5G mreže, a nadležno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je nekoliko puta najavilo da će aukcija za radio-frekvencije na kojima radi 5G mreža biti početkom 2021. godine.

„Spremni smo da damo doprinos izgradnji 5G mreže u Srbiji, jer je veliki broj zemalja u našem okruženju uveo petu generaciju mobilnog interneta ili su usvojili regulative za postavljanje 5G mreže. Nadamo se da će Vlada Srbije organizovati aukciju, u roku koji je obećala, za prodaju frekvencijskog spektra, koji je neophodan za uvodjenje 5G tehnologije, na transparentnom tenderu uz poštovanje svih medjunarodnih standarda“, navela je u saopštenju Junajted Grupa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.