Junajted grupa: Vučić ne govori istinu, ponudili smo 35 miliona evra za Premier Ligu

Junajted grupa (United Grupa) pozvala je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pokaže papire i dokaže svoje tvrdnje da je ta kompanija „ponudila više novca u prvom krugu, ali je kompanija Telekom Srbija pobedila u drugom krugu“ u pregovorima oko kupovine prava za prenos Premier Lige.

„Gradjani Srbije tako bi se uverili da li Vučić laže da je učestvovao u pregovorima, pa ne zna tačne cifre ili je zaista učestvovao i zna sve detalje, ali ipak laže. U oba slučaja, Aleksandar Vučić je slagao i obmanuo sve gradjane Srbije“, navodi se u saopštenju Junajted grupe, a povodom nezvaničnog saznanja Bete da je Telekom platio prenos 100 miliona evra godišnje.

Ističe se da je Junajted grupa imala najuspešnije rezultate od kad postoji i to u prvih šest meseci 2021. godine, kao i da je profit kompanije, pre nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija, dvostruko veći od profita Telekoma Srbije, te da je u poslednje tri godine ostvarila rast poslovanja od 300 odsto i da zapošljava 14.365 ljudi u osam zemalja.

Dodaje se da kompanija uprkos svim uspesima nije mogla da ponudi više od 35 miliona evra po sezoni za prava prenosa Premier Lige za tržište bivše Jugolsavije.

„Ta cifra je bila prevelika i nerealna i uslovljena nelegalnom konkurencijom državnog i privatnog kapitala, koja je u zemljama EU apsolutno nemoguća i zabranjena. Srbija je takodje potpisala, ali ne primenjuje isti zakon. Nažalost očekivano, s obzirom na to da mnogobrojne zakone Srbije Telekom i njihov menadžer Vučić krše svakodnevno“, navodi se u saopštenju.

Junajted grupa je navela i da će se žaliti svim relevantnim institucijama u Srbiji i u EU.

„Imamo prava prenosa utakmica Premier Lige još godinu dana na Sport klubu. Premier Liga ima svoja interna pravila o fer ponašanju posebno u oblasti finansiranja. Uvereni smo da jos ništa nije konačno završeno sa pravima za englesku ligu“, navodi se u saopštenju.

Ta kompanija je pozvala Vučića da „javno i dokumentovano dokaže svoje tvrdnje i objasni gradjanima Srbije da li je istina da je prava na sportske prenose Telekom Srbija platila nekoliko puta više u odnosu na ranije cene“.

Junajted grupa je navela da za TV prenose italijanske fudbalske lige čija je cena ranije iznosila pet miliona evra godišnje, Telekom po novom ugovoru plaća 23 miliona evra godišnje, dok za špansku fudbalsku ligu koja je koštala 8,5 miliona evra po sezoni, po novom ugovoru plaća 14 miliona evra.

Francusku fudbalsku ligu, kao je navela ta kompanija, čija su TV prava prenosa godišnje iznosila 800.000 evra, Telekom sada plaća šest miliona evra po sezoni, dok prenose utakmica Lige šampiona čija je cena ranije iznosila 18 miliona evra godišnje, Telekom plaća po novom ugovoru 45 miliona godišnje.

„Fudbalsku ligu Srbije plaćaju osam miliona evra, što je takodje duplo veći novčani iznos nego ranije“, tvrdi Junajted grupa, u saopštenju i dodaje da se Aleksandru Vučiću, „koji se juče razotkrio kao glavni strateg kompanije Telekom Srbija i kao neko ko je učestvovao u pregovorima oko kupovine prava za Premier Ligu na strani Telekoma Srbija, ovog puta se ne obraća kao predsedniku Srbije već kao konkurentu na tržištu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.