U trendu

Junska inflacija u Kini na dvogodišnjem maksimumu od 2,5%

PEKING – Potrošačke cene u Kini porasle su u junu za 2,5 posto na godišnjem nivou, nadmašivši očekivanja ekonomista koji su predviđali 2,4 procenta, prema podacima Nacionalnog zavoda za statistiku.

To je najviša stopa inflacije u poslednje dve godine. Međugodišnja inflacija je u maju iznosila 2,1 procenat.

Cene hrane u Kini su u junu porasle za 2,9 odsto u odnosu na isti mesec 2021, dok su su cene neprehrambenih proizvoda povećane za 2,5 posto na godišnjem nivou, prenosi Raša tudej.

Budući da je tražnja potrošača ostala slaba zbog strogih kineskih mera kontrole kovida i sporadičnog izbijanja zaraze, ubrzanje potrošačkih cena se pripisuje poskupljenju svinjskog mesa i energije. Cene svinjetine su na mesečnom nivou porasle u junu za 2,9 procenata.

Istovremeno, indeks cena proizvođača koji pokazuje kretanje cena po kojima fabrike naplaćuju proizvode veletrgovcima, porastao je za 6,1 odsto prošlog meseca, što predstavlja usporavanje u odnosu na majski rast od 6,4 procenta.

Kineske vlasti ciljaju rast bruto domaćeg proizvoda zemlje u ovoj godini od oko 5,5 posto, ali analitičari smatraju da on neće biti dostignut, pri čemu Global Dejta predviđa privrednu ekspanziju Kine od 4,1 odsto u 2022. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.