U trendu

Južni tok postaje Bugarski tok

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da propali projekat gasovoda Južni tok, kojim je ruski gas ispod Crnog mora trebalo da stigne do Evropske unije, treba da se transformiše u Bugarski tok sa 100 odsto vlasništvom Bugarske.

Obraćajući se bugarskom parlamentu, Borisov je najavio da će se o mogućnostima snabdevanja Bugarske ruskim gasom razgovarati 27. i 28. januara u Sofiji, na sednici bugarsko-ruske medjuvladine komisije za ekonomsku saradnju koja se nije srela nijednom u poslednjih pet godina, preneo je danas EurActiv.com.

Borisov je u parlamentu odgovarao na pitanja poslanika o sudbini Južnog toka, gasovoda kojim je ispod Crnog mora ruski gas trebalo da stiže do Bugarske i preko Srbije, Madjarske i Slovenije, do Italije i Austrije.

Južnim tokom je trebalo da ide 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa godišnje, a glavni akcionari u projektu bili su ruski Gasprom i italijanski ENI.

Rekavši da je Južni tok istorija, bugarski premijer je juče u parlamentu istakao da sada prioritet predstavlja čvorište nazvano Balkan u blizini crnomorske luke Varna.

To čvorište, prema njegovim rečima, snabdevalo bi se gasom iz Rusije kroz dve cevi ispod mora kapaciteta 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje svaka, kao i gasom iz Azerbejdžana i sa lokalnih nalazišta u Bugarskoj i Rumuniji.

Nezavisni poslanik Velizar Enčev osvrnuo se na gasovod Turski tok koji je trebalo da zameni Južni tok. Međutim, sada ni od tog projekta nema ništa zbog tenzija izmedju Moskve i Ankare, nakon što je Turska oborila ruski avion u blizini sirijske granice.

Enčev je pitao Borisova šta vlada radi da ponovo pokrene Južni tok.

„Upravo govorim o Bugarskom toku, ne o 50-50 projektu s ruskom kompanijom, već o 100 odsto bugarskom vlasništvu nad cevima“, odgovorio je Borisov.

U kompaniji Južni tok bugarska kompanija je trebalo da bude vlasnik 50 odsto cevi koje idu preko bugarske teritorije.

„Biće to Bugarski tok i ako ruska strana pristane da prodaje svoj gas na našoj granici, biće dobrodošla. A mi ćemo poštovati odredbe Trećeg energetskog paketa i neće biti sankcija Evropske komisije“, istakao je bugarski premijer.

Planove za dovodjenje ruskog gasa ispod Crnog mora Borisov je obznanio i na samitu EU 17. i 18. decembra. Taj samit bio je i poprište sukoba oko planiranog proširenja gasovoda Severni tok 2 kojim preko Baltičkog mora ruski gas stiže do Nemačke.

Rusija inače namerava da zaustavi slanje gasa preko Ukrajine, koja će u tom slučaju ostati bez taksi za tranzit od tri milijarde evra godišnje.

Bugarski list Dnevnik piše da upućeni smatraju da je malo verovatno da se Rusija upusti u projekat dovodjenja gasa ispod Crnog mora do Bugarske, s obzirom na pad cena energenata i opadanje tražnje gasa u Evropi.

Veruje se da je Rusija mnogo više zainteresovana za izgradnju naftovoda Burgas-Aleksandropulos koji bi zaobišao Bosfor.

Kako se ocenjuje, „paket aranžman“, koji bi uključio oba velika infrastrukturna projekta, verovatno bi zadovoljio i Sofiju i Moskvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.