KAEK- Jedini grad koji se u svetu kotira na berzi

Saudijski grad King Abdulah Ekonomik Siti, Kaek, koji je u privatnom vlasništvu i nalazi se na obali Crvenog mora, jedini se u svetu kotira na berzi.

Kada bude dovršena njegova izgradnja, grad će na Saudijskoj berzi vredeti 92 miljarde evra (100 miljardi dolara), piše francuski list Figaro.

Saudijska vlada je za podizanje tog privatnog grada u pustinji potpisala sa kompanijom za nekretnine iz Dubaija, Emar Propertiz, sporazum o partnerstvu, a izgradnja je započeta 2006. tokom vladavine kralja Abdulaha, koji je preminuo u januaru 2015.

Teritorija grada je podeljena na više zona: na stambenu i industrijsku zonu, luku i marinu.

Do sada je završeno 15 odsto građevina i u upotrebu pušteno 90 kilometara puteva.

Grad, na površini od 180 kvadratnih kilometara, za sada ima 4.000 stanovnika a očekuje se da će do 2035. u njemu živeti dva milona ljudi. Planirano je da postane jedan od strateških svetskih luka na obali Crvenog mora.

Građani i kompanije u Kaeku oslobođeni su plaćanja poreza na stanove i zemljište a u obavezi su da plaćaju samo komunalne usluge, i to privatnim agencijama.

Grad nema lokalnu vlast ni gradonačenika, već njime upravlja generalni direktor kompanije Emar Propertiz, Faad Al Rašid.

„Smatram da je upravljanje gradom operativni a ne politički zadatak. Nepoltička ličnost koja upravlja gradom daleko je korisnija“, smatra  Al Rašid.

Grad Kralja Abdulaha je jedini u svetu koji se kotira na berzi ali ne i jedini u kome sve usluge obavljaju privatna preduzeća.

Lavasi, grad udaljen oko 100 kilometara od Bombaja u Indiji, takođe je privatni grad,  ali u kome ima više investitora nego stanovnika.

I u SAD-u će uskoro nići grad u 100-postotnom privatnom vlasništvu za 10.000 stanovnika, koji je namenjen zaposlenima u Fejsbuku, i koji će vredeti oko 184 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.