KAEK- Jedini grad koji se u svetu kotira na berzi

Saudijski grad King Abdulah Ekonomik Siti, Kaek, koji je u privatnom vlasništvu i nalazi se na obali Crvenog mora, jedini se u svetu kotira na berzi.

Kada bude dovršena njegova izgradnja, grad će na Saudijskoj berzi vredeti 92 miljarde evra (100 miljardi dolara), piše francuski list Figaro.

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Saudijska vlada je za podizanje tog privatnog grada u pustinji potpisala sa kompanijom za nekretnine iz Dubaija, Emar Propertiz, sporazum o partnerstvu, a izgradnja je započeta 2006. tokom vladavine kralja Abdulaha, koji je preminuo u januaru 2015.

Teritorija grada je podeljena na više zona: na stambenu i industrijsku zonu, luku i marinu.

Do sada je završeno 15 odsto građevina i u upotrebu pušteno 90 kilometara puteva.

Grad, na površini od 180 kvadratnih kilometara, za sada ima 4.000 stanovnika a očekuje se da će do 2035. u njemu živeti dva milona ljudi. Planirano je da postane jedan od strateških svetskih luka na obali Crvenog mora.

Građani i kompanije u Kaeku oslobođeni su plaćanja poreza na stanove i zemljište a u obavezi su da plaćaju samo komunalne usluge, i to privatnim agencijama.

Grad nema lokalnu vlast ni gradonačenika, već njime upravlja generalni direktor kompanije Emar Propertiz, Faad Al Rašid.

„Smatram da je upravljanje gradom operativni a ne politički zadatak. Nepoltička ličnost koja upravlja gradom daleko je korisnija“, smatra  Al Rašid.

Grad Kralja Abdulaha je jedini u svetu koji se kotira na berzi ali ne i jedini u kome sve usluge obavljaju privatna preduzeća.

Lavasi, grad udaljen oko 100 kilometara od Bombaja u Indiji, takođe je privatni grad,  ali u kome ima više investitora nego stanovnika.

I u SAD-u će uskoro nići grad u 100-postotnom privatnom vlasništvu za 10.000 stanovnika, koji je namenjen zaposlenima u Fejsbuku, i koji će vredeti oko 184 miliona evra.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar