U trendu

Kako platiti račune bez provizije

Računica bankara pokazuje da mesečno prosečna porodica samo na provizije za plaćanje komunalija izdvoji najmanje 300 dinara, što je 3.600 dinara godišnje. Zbog toga je „Potrošač” istraživao kako na najjeftiniji način platiti račune i da li je moguće platiti ih bez ikakve nadoknade.

Premda mnogi i dalje zaziru od bankomata i samouslužnih terminala u bankama, zaključak je da se korišćenjem ovih savremenih tehnologija mogu, ne samo izbeći dugi redovi, već se može i uštedeti. Naime, plaćanje računa bez troškova trenutno je omogućeno na mreži bankomata Unikredit banke (60 bankomata), KBC banke (50 bankomata), JP PTT Srbija (50 bankomata) i pojedinim bankomatima i info terminalima Banke Inteza.

Kako dodaju u Intezi, građani sve više prepoznaju prednosti upotrebe e-banking terminala, i to ilustruju podatkom da je u prva četiri meseca ove godine izvršeno blizu 28.000 transakcija, 81 odsto od ukupnog broja transakcija koje su realizovane u čitavoj prethodnoj godini.

Svim korisnicima debitnih i kreditnih „dina” platnih kartica omogućena je usluga plaćanja računa Infostana i EDB-a na bankomatima (putem bar kod čitača) KBC banke u Beogradu.

– Za ovakav način plaćanja nema apsolutno nikakve provizije, što je dodatna pogodnost za sve korisnike.Veliki broj klijenata koristi ovu uslugu koju smo uveli još 2009. godine i taj broj se u protekle četiri godine stalno povećavao– ističu u ovoj banci.

Kako se objašnjava na njihovom zvaničnom sajtu, bar kod čitač funkcioniše po principu očitavanja podataka koji su upisani na bar kodu. U slučaju da za određene račune postoji popust ukoliko se plaćanje izvrši do roka navedenog na uplatnici, popust će biti automatski uračunat, odnosno oduzet od ukupnog iznosa sa uplatnice. U bar kodu Infostana iznos je definisan i ne može da se menja (iznos sa uplatnice je iznos koji se plaća) dok kod plaćanja struje postoji mogućnost da se unese željeni iznos.

Po izvršenju transakcije, direktno se zadužuje račun za koji je vezana dina kartica (tekući ili kreditni) i to samo za iznos koji klijent želi da plati. Banka ne naplaćuje proviziju za plaćanje računa na ovaj način. Kao potvrdu o uspešno obavljenoj transakciji, korisnik dobija slip na kome su odštampani svi podaci o transakciji.

U Unikredit banci ističu da su na najprometnijim lokacijama postavili multifunkcionalne bankomate na kojima se pored standardnih transakcija mogu bez naknade plaćati računi i to bilo kojom platnom karticom.

– S obzirom na to da prilikom plaćanja ovih računa klijent ne plaća nikakvu proviziju, samim tim ostvaruje znatnu uštedu – kažu u ovoj banci.

Oni uzimaju za primer tročlanu porodicu koja na mesečnom nivou za Infostan izdvaja 5.500 dinara, za struju 3.500 dinara, za kablovsku televiziju 1.000 dinara, za fiksni telefon 900 dinara i za račune za mobilni telefon 4.000 dinara. Budući da je provizija za plaćanje računa na šalteru u ekspozituri jedan odsto od iznosa, odnosno minimum 60 dinara, troškovi za ovu tročlanu porodicu bi u tom slučaju, na mesečnom nivou iznosili 300 dinara. Kako navode, budući da se ovi računi na multifunkcionalnim bankomatima plaćaju bez ikakve naknade, porodica će ostvariti uštedu, koja na godišnjem nivou iznosi 3.600 dinara.

–  Klijenti naše banke su u veoma kratkom roku počeli da daju prednost ovakvom načinu plaćanja računa u odnosu na standardni. Nakon Beograda najveći broj korisnika kartica koji vrše plaćanje računa na bankomatima Unikredit banke je iz Leskovca, a potom slede Niš, Subotica, Novi Sad, Zaječar i Valjevo – navode u Unikredit banci.

(Ivana Albunović, Politika)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar