U trendu

Kako unaprediti sistem pauĆĄalnog oporezivanja u Srbiji?

BEOGRAD – ViĆĄe od 116.000 preduzetnika u Srbiji porez plaća pauĆĄalno, mnogi se ĆŸale na birokratske prepreke u poslovanju i način na koji ih drĆŸava oporezuje.

Očekuje se da će se javnim dijalogom tokom septembra i prvim okruglim stolom u organizaciji NALED-a i UdruĆŸenja za razvoj preduzetniĆĄtva, a koji će biti odrĆŸan sutra, doći do zajedničkog zakljucka drĆŸave i pauĆĄalaca kakve su izmene sistema pauĆĄalnog oporezivanja potrebne.

Izmena sistema oporezivanja pauĆĄalaca, među kojima su taksisti, frizeri, advokati… ali i zaposleni u IT sektoru, olakĆĄalo bi ulazak novih preduzetnika na trĆŸiĆĄte, omogućilo niĆŸe poreze za njih na pocetku poslovanja, kao i izlazak sa trĆŸiĆĄta bez ikakvih posledica.

Kako su ranije ukazali iz NALED-a, pauĆĄalci se uglavnom najviĆĄe ĆŸale na to da na početku poslovanja ne znaju koja će im biti visina pauĆĄalnog oprezivanja i kada će im stići reĆĄenje za to oporezivanje.

Namera je da se sve administrativne prepreke eliminiơu tako ơto će se omogućiti uplata poreza na jedan račun, izdavanje elektronske potvrde o izmirenju poreza u realnom vremenu, kao i pravo na zdravstveno i penzijsko osiguranje.

PauĆĄalci se ĆŸale i da je najveća mana sadaĆĄnjeg sistema nepredvidivost u poslovanju.

ReĆĄenja, ĆŸale se, čekaju mesecima, a pojedinci su čekali i godinama, pa zato ne mogu da planiraju svoje poslovanje.

TraĆŸe i da drĆŸava ne povećava poresku obavezu, smanji administrativne poslove i omogući da ĆĄto viĆĄe pravnih lica bude u sistemu pauĆĄalnog oporezivanja.

Predstavnica Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Toơić rekla je ranije da je formirana radna grupa vlade koja radi na unapređenju sistema pauơalnog oprezivanja i da su njeni članovi kako predstavnici privatnog sektora, tako i javnog sektora i akademske zajednice.

Neki od zahteva su i da se revidira trenutni spisak dalatnosti koje se pauĆĄalno oporezuju.

U Srbiji trenutno posluje oko 116. 000 preduzetnika u pauĆĄalnom reĆŸimu, ĆĄto je skoro trećina svih privrednih subjekata, a najbrojniji su taksisti.

U okviru javne kampanje „Mesec pauĆĄalaca sutra će biti organizovan prvi regionalni okrugli sto „“Javno-privatni dijalog o izazovima i mogućim reĆĄenjima za unapređenje sistema pauĆĄalnog oporezivanja“.

Na skup su pozvani predstavnici viĆĄe od 90 udruĆŸenja preduzetnika, od opĆĄtih do sektorskih asocijacija, predstavnici resornih drĆŸavnih institucija i zainteresovana stručna javnost.

Kampanja „Mesec pauĆĄalaca“ organizuje se u okviru Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji s Republičkim sekretarijatom za javne politike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.