U trendu

Kalid: OPEK nadomak dogovora o produženju sporazuma

SANKT PETERBURG – Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je nadomak dogovora da i posle juna produži važenje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, ali su i dalje potrebni pregovori sa nečlanicama OPEK-a, izjavio je danas saudijski ministar energetike Kalid al-Falih.

„Što se tiče OPEK-a, produženje sporazuma je gotovo dogovoreno. Pitanje je sada kako to uskladiti sa nečlanicama OPEK-a“, rekao je Al-Falih na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF), a prenosi agencija Rojters.

„Nadam se da će to biti jednostavna odluka i da ćemo dogovoriti produženje, ali ako ne bude, bićemo fleksibilni u smislu pozicije našeg kraljevstva“, dodao je ministar.

Kaže i da ne vidi potrebu za većim rezanjem proizvodnje, kao i da na tržištu nafte još nije postignuta idealna stabilnost i da su cene pod uticajem faktora koji su van kontrole OPEK-a.

OPEK, Rusija i druge nečlanice naftnog kartela dogovorile su u decembru prošle godine da smanje proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno od 1. januara 2019. godine do kraja ovog meseca.

Delegacije tih zemalja će se sastati u predstojećim nedeljama kako bi odlučile o daljim potezima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.