U trendu

Kamala Haris najavljuje povećanje trgovine s Tanzanijom i novu fabriku nikla

DAR ES SALAM – Potpredsednica SAD Kamala Haris najavila je danas planove za jačanje trgovine i ulaganja u Tanzaniju, tokom posete to afričkoj zemlji u sklopu turneje, koja ima za cilj jačanje veza sa kontinentom na kojem Kina i Rusija imaju sve veću moć.

Haris je pomenula novo partnerstvo u 5G tehnologiji i sajber bezbednosti, kao i plan kompanije Life Zone Metals da, uz podršku SAD, otvori u Tanzaniji novu fabriku za preradu minerale koji idu u baterije električnih vozila, preneo je Rojters.

„Ovaj projekat je važan i pionirski model, koji koristi inovativne standarde niske emisije, a važno je istaći da će sirove minerale uskoro u svojoj zemlji prerađivati Tanzanijci“, rekla je Haris.

Kazala je da će fabrika isporučivati nikl za baterije u SAD i svetsko tržište od 2026. godine.

Potpredsednica SAD otputovala je u nedelju u Ganu pre nego što je u sredu kasno odletela u prestonicu Tanzanije Dar es Salam, gde se danas sastala sa predsednicom Samijom Suluhu Hasan

„Radeći zajedno, naš istovetni cilj je da povećamo ekonomske investicije u Tanzaniji i ojačamo naše ekonomske veze“, rekla je Haris.

Ona je navela niz inicijativa, koje su uključene u novi memorandum o razumevanju između Eksportno-uvozne banke Sjedinjenih Država (EKSIM) i vlade Tanzanije.

To će omogućiti finansiranje do 500 miliona dolara za pomoć američkim kompanijama da izvoze robu i usluge u Tanzaniju u sektorima uključujući infrastrukturu, transport, digitalnu tehnologiju, klimatsku i energetsku sigurnost i proizvodnju električne energije.

Agencija navodi da je Kina je mnogo investirala u Afriku u poslednje dve decenije, a prošlog novembra tanzanijska predsednica sastala se s kineskim predsednikom Si Đinpingom tokom državne posete Pekingu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar