U trendu

Kanada planira prodaju zaplenjene ruske imovine

OTAVA – Kanada planira da predlogom zakona koji je dostavila parlamentu dobije ovlašćenje da zaplenjenu imovinu sankcionisanih ruskih pojedinaca i kompanija proda i da ta sredstva iskoristi za obeštećenje žrtava rata u Ukrajini, javlja „Blumberg“.

Nove mere će biti uključene u vladin zakon o budžetu, što znači da će skoro sigurno biti usvojene u parlamentu do leta.

Kanadska ministarka inostranih poslova Melani DŽoli rekla je novinarima u Otavi da će Kanada postati prva industrijalizovana zemlja u Grupi 7 (G7) najrazvijenijih država sveta koja će dozvoliti otuđenje zaplenjene imovine i da poziva saveznike da slede taj primer.

„Danas tražimo ovlašćenje ne samo za zaplenu, već i za otuđenje imovine sankcionisanih pojedinaca i entiteta što bi omogućilo da žrtvama nadoknadimo prihode“, rekla je ona.

Kanada je do sada sankcionisala više od 1.100 ruskih pojedinaca i kompanija od 2014. godine, kada je Krim pripojen Ruskoj Federaciji.

„Sankcije su jedan od alata koji su dostupni našoj vladi da izvrši pritisak na ruski režim u nastojanju da pozovemo na odgovornost one čije su akcije omogućile ovu nezakonitu i neopravdanu invaziju (na Ukrajinu)“, navela je DŽoli.

Prema njenim rečima, “slaba karika“ u paketu sankcija zapadnih zemalja je nedostatak mogućnosti da se zaplenjena imovina proda i da se tako stečena sredstva iskoriste na “obeštećenje žrtava ovog rata protiv Ukrajine“.

Njeni komentari dolaze nakon što je Kanada objavila da je uvela nove sankcije za 203 osobe optužene da su saučesnici ruskog predsednika Vladimira Putina u nastojanjima da se Rusiji pripoje oblasti u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, navodi se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.