U trendu

Kanada:TD banka na sudu zbog saradnje u piramidalnoj prevari

TORONTO – U Višem sudu pravde u Ontariju počelo je danas suđenje Toronto-Dominion banci (TD) zbog učešća u piramidalnoj šemi propale Stanford Internešenal banke (SIB), bivšeg teksaškog finansijera Roberta Alena Stanforda.

Tužioci traže odštetu od TD banke od 5,5 milijardi dolara.

Likvidatori Stanford Internešenal banke (SIB) tvrde da je TD, drugi po veličini zajmodavac u Kanadi, „svojim nemarom i svesnom pomoći“ omogućio SIB banci da održava korespodentske račune u ofšor zonama, navodi se u tužbi podnetoj Višem sudu pravde u Ontariju 2019. godine, prenosi Rojters.

Korespodentsko bankarstvo podrazumeva pružanje usluga platnog prometa prema finansijskim institucijama u inostranstvu. Likvidatori SIB banke su podružnice konsultantsko-revizorske kuće Grant Tornton sa Britanskih Devičanskih ostrva i Kajmanskih ostrva.

Predviđeno je da suđenje traje tri meseca, rekao je portparol jednog od advokata koji zastupa tužioce.

Alen Stanford inače služi 110-godišnju zatvorsku kaznu nakon što je 2012. osuđen za vođenje piramidalne, odnosno tzv. Ponzijeve šeme, vredne 7,2 milijarde dolara.

„Kao i svi drugi, u vreme dok je Stanford International banka bila klijent TD-a, ni mi nismo znali i nije bilo razloga da sumnjamo da se odvija bilo kakva prevara. TD nije odgovoran za prevaru koju je počinio Alen Stanford“, izjavio je portparol Toronto Dominion banke.

TD je procenio da je racionalan mogući gubitak od pokrenutih pravnih i regulatornih postupaka, uključujući i tužbu zbog Stanforda, između nula i 951 milion kanadskih dolara (750 miliona američkih dolara).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.