U trendu

Kandic: Najveci deo nelegalne trgovine je na drustvenim mreza

BEOGRAD – Pandemija virusa korona u protekle dve godine uticala je na povećanje elektronske trgovine u Srbiji, u odnosu na 2019. godinu, danas je broj transakcija u našoj zemlji više nego dupliran, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić.

Govoreći na onlajn konferenciji „Nedozvoljena trgovina na internetu“, Kandić je rekao da je broj transakcija u e-trgovini 2019. godine iznosio sedam miliona, da je 2020. bio dupliran, a da je u prva tri kvartala ove godine bio 16 miliona.

Prema nezvaničnim podacima, dodaje, procenjuje se da je do današnjeg dana taj broj 18 miliona.

Kandić je kazao da je vrednost transakcija u e-trgovini 2019. godine iznosila 17 milijardi dinara, 2020. godine 32 milijarde dinara, a u prva tri kvartala ove godine 38 milijardi dinara.

Kandić je naveo da je od 2016. godine broj internet prodavnica čak 10 puta veći.

„Ekspanzija e-trgovine stvorila je i prostor za povećanje nelegalne trgovine. Ne možemo sa sigurnošću da kažemo da je dupliranjem transakcija u e-trgovini, udvostručena i nelegalna trgovina, ali možemo sa kažemo sa velikom sigurnošću da je najveći deo nelegalne trgovine na društvenim mrežama“, rekao je Kandić.

Objasnio je da je to zbog lakog otvaranja profila, slabe kontrole i mogućnosti da se danas profil otvori, a sutra zatvori.

Kanić je naveo da su inspektori ove i prošle godine analizirali 15.500 oglasnih poruka na društvenim mrežama koji su oglašavali prodaju duvana, obuće, odeće, kozmetike, kuće hemije i ustanovili da je od tog broja više od 13.000 oglasnih poruka koje se tiču neregistrovnanih trgovaca i krivotvorene robe.

Istakao je da je danas e-trgovina zakonski regulisana sa evropskim standardima i da se kontorliše preko Zakona o trgovini, Zakona o e-trgovini, Zakonu o zaštiti potrošača, Zakona o ograšavanju o poštanskim uslugama.

Kandić je objasnio da je važno da potrošači kada naručuju robu preko interneta naručuju od registrovanih trgovaca, a to će prepoznati tako što će na sajtu ili profilu pored osnovnih podataka koje mora svako pravno lice da ima, kao što su šifra delantosti, e-pošta, PIB broj, naći i dva obrasca.

„Jedan se tiče prava na odustanak od robe u roku od 14 dana od kupovine i drugi je pravo na reklamaciju. To su vododelnice koje odvajaju legalnu od nelegalne trgovine na internetu“, rekao je Kandić.

Istakao je da je suzbijanje nelegalne trgovine na internetu veoma bitno, jer zbog nelegalne trgovine gube svi – i potrošači i trgovci i država.

Kandić navodi da potrošači gube jer dobijaju nebezbedan proizvod, država veliki deo novca koji odlazi u sive tokove, a trgovci jer se stvara nelojalna konkurencija.

Onlajn konferenciju „Nedozvoljena trgovina na internetu“ organizovali su Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) i Pravni fakultet Univerziteta Union.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar