U trendu

Karavan „Digitalna ekspedicija“ danas bio u Smederevu

SMEDEREVO – Smederevo je ovog vikenda bilo domaćin karavana digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti pod nazivom „Digitalna ekspedicija“, pokrenutog na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Ane Brnabić.

Smederevčani su imali priliku da se na Gradskom trgu upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka, elektronskim uslugama, elektronskom trgovinom, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije. Kroz razgovore i radionice sa ekspertima i domaćim influenserima prezentovane su osnove digitalne pismenosti i bezbednosti.

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Sava Savić preneo je prisutnima da je veoma važno da građani poseduju digitalne veštine s obzirom da većina koristi informacioone tehnologije u poslovne i privatne svrhe, te da je jednako vazno da unapređuju te veštine i da kontinuirano unapređuju znanje kako bi time obezbedili lični i profesionalni razvoj.

„Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija posebnu pažnju posvećuje, pored edukacije, programima prevencije na polju digitalne pismenosti i bezbednosti i zbog toga učestvujemo u programu Nova pismenost u partnerstvu sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj USAID i organizacijom Propulsion, i realizujemo aktivnosti u cilju sprovođenja Strategije razvoja digitalnih veština“, naveo je Savić.

Miladin Brković, pomoćnik ministra za rad, boračka i socijalna pitanja rekao je da zahvaljujući inicijativi predsednice Vlade građani imaju priliku da saznaju zaista mnogo korisnih informacija i da se bliže upoznaju sa digitalizacijom i njenim prednostima.

Kako je naveo, cilj „Digitalne ekspedicije“ je približavanje pogodnosti digitalnog sveta svim slojevima društva, njihovo bezbedno korišćenje, kao i upoznavanje sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i na koji naćin da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu.

Karavan „Digitalna ekspedicija“ je namenjen svim građanima, počev od najmlađih, koji su digitalnom sadržaju izloženi od rođenja, pa do najstarijih kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati i dostupni.

Smederevčanima se obratila i Maja Ćirković, članica Gradskog veća zadužena za resor kulture, turizma i informisanja, koja je istakla zadovoljstvo što se grad Smederevo našao među 16 gradova u Srbiji kroz koje će proći karavan ,,Digitalna ekspedicija“.

„Srbija se kao država pozicionirala među zemljama čija javna uprava, privreda i društvo najviše napreduju kada je u pitanju digitalizacija. Vlada Srbije aktivno radi na tome da svim građanima obezbedi dostupnost usluga i drugih onlajn mogućnosti, u želji da se digitalne veštine, pismenost i bezbednost nađu među važnim temama na kojima će se zasnivati savremeno konkurentno srpsko društvo“, navela je Ćirković.

Projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost” koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Na dosadašnjem putovanju karavan je posetio Beograd, Prijepolje, Vršac i Šabac, a u naredna tri meseca posetiće još 11 gradova Srbije: Kruševac, Kraljevo, Čačak, Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.