U trendu

Karavan podrške malom biznisu krenuo iz Novog Sada

NOVI SAD – Preduzetnici i vlasnici mikro preduzeća iz Novog Sada, Niša, Kragujevca, Kruševca i Valjeva koji žele da modernizuju poslovanje od danas imaju kome da se obrate za pomoć, jer u njihov grad stiže karavan podrške Mali biznis u malom prstu.

Prvi grad je Novi Sad, a podršku karavanu dao je ministar finansija Siniša Mali.

„Kao Ministarstvo finansija i Vlada Srbije imamo dve važne inicijative koje se odnose na uvođenje novog sistema fiskalizacije sa jedne strane, sa druge strane na uvođenje elektronskih faktura.To bi trebalo da promeni poslovni ambijent sa dugoročnim posledicama na celu privredu. Novi sistem fiskalizacije je počeo da se primenjuje od 1. novembra, imamo prelazni period do kraja aprila naredne godine. Već nekih 35000 obveznika se prijavilo, tako da očekujem da će svi koji bi i trebalo da postanu deo ovog sistema to i uraditi“, rekao je Mali.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poželeo je karavanu dobrodošlicu i rekao da je Grad partner sa državom i nevladinim sektorom.

„Partneri smo sa svima koji rade da ohrabre mikro i mala preduzeća, radnje, generalno duh preduzetništva na teritoriji našeg grada, da objasne šta znače nove mere, šta je digitalna fiskalizacija. Drago mi je što ćemo obići nekoliko preduzetnika i čuti šta se dešsava u realnom životu. Ja sam ponosan što je Novi Sad za osnaživanje preduzetništva izdvojio u poslednjih devet godina milijardu i 255 miliona dinara“, rekao je Vučević.

Izvršna direktorka Naleda Violeta Jovanović rekla je da će karavan do kraja januara obići pet gradova.

„Cilj na je da u okviru ovog karavana pružimo direktnu podršku za najmanje 500 privrednika, malih biznisa, vlasnika radnji i preduzenika. Želimo da im pomognemo da digitalizuju svoje poslovanje i to na jedan vrlo konkretan način tako što će za početak uz pomoć naših stručnjaka da se postave na Google mape kako bi njihovi biznisi bili vidljivi tržištu i klijentima i da se pripreme za nov sistem fiskalizacije koji počinje. Cilj je i da pružimo informacije preko šajta koji će biti dostupan od 1. januara“, rekla je Jovanović.

Preduzeća i preduzetnici iz pet gradova kojima je potrebna ova vrsta podrške posetu konsultanata mogu da zakažu putem i-mejl adrese digitalnikaravan@naled.rs

Karavan Mali biznis u malom prstu deo je projekta Mali biznis informator koji organizuje NALED uz podršku Britanske ambasade u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.