U trendu

KarGo: Evropa podržava a Srbija guši razvoj novih kompanija

BEOGRAD – Predsednik udruženja građana KarGO (CarGo), Aleksandar Vučić, smatra da se u Srbiji, za razliku od Evropske unije, na inovacije odgovara pritiscima čiji efekat može da bude gašenje tehnoloških kompanija i zaustavljanje razvoja cele zemlje.

„Evropa podržava razvoj novih kompanija i ideja, a u Srbiji se pod pritiskom kartela inovacije guše“, izjavio je Vučić, komentarišući informaciju da je Evropska investiciona banka odobrila 50 miliona evra za finansiranje estonske aplikacije koja će konkurisati Uberu i ostalim sličnim aplikacijama, navodi portal Teć Crunc

„Izmišljaju se rupe na saksiji, hapse se ljudi, pokušava se zabrana rada različitim nelegalnim sredstvima, a sve kako bi se ograničila konkurencija i inovacije. Pitanje je kako ćemo sa ovakvim pristupom postati deo evropske porodice“, kazao je Vučić, navodi se u saopštenju Udruženja.

On je dodao da pozdravlja i podržava novog evropskog komesara za ekonomiju jer razume da su inovacije putokaz razvoja cele Evrope i zapošljavanja mladih.

„Nadam se da ću se uskoro i lično zahvaliti evropskom komesaru. I pored zalaganja novog komesara, ali i cele Evropske komisije, Srbija će ostati u predvorju Evrope, ukoliko se dozvoli kartelima da nastave sa ovakvim pritiscima, odnosom prema mladima i inovacijama“, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je nakon stvaranja Skajpa, Estonija postala tehnološka destinacija, a da u Srbiji karteli i dalje imaju ogroman uticaj, zahvaljujući kome šalju poreske i brojne druge inspekcije svima koji se usude da nešto promene na bolje.

„Želimo da se ponosimo zemljom u kojoj živimo i da zadržimo mlade da ovde rade, stvaraju porodicu i osećaju se sigurno. Želimo da Srbija bude poput zemalja Evrope, gde će se podržavati inovacije, a mladima poslati poruka da je moguće od ideje razviti posao koji menja zemlju na bolje“, zaključio je Vučić.

Finansiranje estonske aplikacije, slične domaćem KarGo softverskom rešenju, deo je šire strategije EU povećanja investicija u tehnološke kompanije „koje obećavaju“, preneo je portal Tek Kranč (Teć Crunć).

Kao deo ove strategije, očekuje se da Evropski fond za strateške investicije uloži u više od milion startapova, malih i srednjih preduzeća širom Evrope.

Paolo Đentiloni, evropski komesar za ekonomiju, izjavio je da je ponosan što Evropa, kroz svoj investicioni plan, podržava razvojnu strategiju stvaranja inovativnih i bezbednih servisa, koji će podstaći urbanu mobiilnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.