U trendu

„Keller Williams“u SR posluje sa kompanijom Cvetković-Roškov

BEOGRAD – Najveća svetska kompanija za promet nekretnina „Keller Vilijams“ (Keller Willimas) proširila je svoju evropsku mrežu novom master franšizom u Srbiji koju je dodelila agenciji za promet nekretnina „Cvetković-Roškov“, rečeno je danas na konferečiji za novinare u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić je ocenio da je dolazak Keler Vilijamsa značajna vest za tržište nekretnina u Srbiji, i da ukazuje na dve stvari – postojanje partnera koji mogu da ispune zahteve stranih kompanija, ali i na smanjen nelegalan promet u ovoj oblasti.

To je, rekao je on učinjeno uvođenjem registra posrednika nepokretnosti, tako da na sajtu ministarstva svaki građanin može videti ko su posrednici koji na legalan i transparentan način obavljaju delatnost, kao i licence za posredovanje u prometu nekretnina.

Kandić napominje da registar ima 984 upisana preduzetnika koji se bave ovom delatnošću i oko 2.600 agenata, i ističe da još 1.000 njih ima licencu za bavljenje ovim poslom, mada su trenutno neaktivni.

Direktor Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić je ocenila kako franšize predstavljaju mogućnost za unapređenje poslovanja malih i srednjih preduzertnika.

„Franšiza predstavlja poslovno udruživanje u kojem jedna uspešna kpompanija koja posluje na određenoj teritoriji daje svoj brend, a primalac franšize za to plaća odeđenu finansijsku nadoknadu kako bi imao pravo na korišćenje brenda“, objasnila je Simanićeva.

Ona je dodala kako je dolazak kompanije „Keler Vilijams“ na naše tržište prilika da se preko stvaranja mreže njihovih agenata u Srbiji otvore nova radna mesta.

Sekretar Udruženja za trgovinu PKS-a Žarko Malinović istakao je da agencija „Cvetković-Roškov“ ima dugu tradiciju poslovanja.

„Ovo tržiste se uređuje organski, nije ga uredila država, već privreda u kojoj su „Cvetković – Roškov“ bili jedni od lidera i insistirali na uređenju tržišta, kako bi se stvorili fer uslovi jednaki za sve“, navodi Malinović.

On je najavio d aće od ove godine pored registra koji postoji kod Ministarstva i PKS izdavati ID kartice za legalne posrednike.

Malinović je dodao da će tako svaki klijent na trzištu biti zaštićen i moći preko ID kartice da identifikuje posrednika koji ga je vodio u obilazak nekretnine ili koji mu nudi da bude posrednik pri kupoprodaji njegove nekretnine.

Viši savetnik predsednika Vlade Srbije Ana Ilić je istakla da je pozitivno što je kompanija „Keler Vilijams“ došla u Srbiju i što su prepoznali interes da svoje poslovanje dalje razvijaju ovde.

„Dolazak ovako velike kompanije u Srbiju je dokaz da je ona ekonomski stabilna i prosperitetna zemlja, gde investitori žele da dolaze, i da ima ljudske resurse, aposebno preduzetnike. Veliki projekti kao ‘Beograd na vodi’ bude sve više interesovanja stranih investitora za nekretnine. Srbija tako sve više postaje popularna za poslovne ljude, kao i turiste i strance koji žele da žive i rade u Srbiji. Zato je Beograd na svetskim listama za digitalne nomade rangiran u prva tri mesta“, zaključila je Ilićeva.

Generalni direktor „Keler Vilijamsa“ u Srbiji Miroslav Cvetković ukazaoje da svega ovoga ne bi bilo da 2013. nije donet Zakon o posredovnju u prometu i zakupu neopkretnosti.

„Odlucili smo da naše znanje i iskustvo od 25. godina povežemo sa sistemom i modelima koji postoje od 1983. godine, koji su dokazano najproduktivniji i daju najbolje rezultate“, naveo je Cvetković.

On je najavio da će u narednih nekoliko godina otvoriti market centre u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici i Kragujevcu.

„Na taj način da pružimo kvalitetnu uslugu sa jedne strane našim klijentima da na siguran i lak način pronađu ono što im je potrebno, a sa druge strane da ljudima koji su u sistemu Keler Vilijamsa omogućimo izgradnju sopstvenog biznisa, da ih učimo i vodimo ka ličnom bogatstvu i da im razvijemo preduzetnički duh“, zaključio je on.

„Keler Vilijams Market Centar“ u Beogradu je otvoren 1. septembra 2020. pod imenom „Keler Vilijams Cvetković-Roškov“.
Srbija se tako prikljucila globalnoj mapi koju čine 50 zemalja sa 190.000 agenata za nekretnine pod okriljem „Keller Williams Realty“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.