U trendu

KGI Dojče telekomu: Umanjujete vrednost Hrvatskog telekoma

PRAG/ZAGREB – Kompanija Krupa global investments (KGI), jedna od deset najvećih akcionara u Hrvatskom telekomu (HT), optužila je Dojče telekom, većinskog vlasnika HT-a, da namerno umanjuje vrednost hrvatske telekomunikacione kompanije.

Češki investitor je, u otvorenom pismu rukovodstvu, optužio Dojče telekom da već dugo primenjuje nestandardne finansijske operacije upravljajući HT-om, što dovodi do namernog smanjenja vrednosti kompanije i značajnog podrivanja interesa manjinskih deoničara, navodi se u saopštenju koje je KGI dostavio Tanjugu.

Pismo je poslato i akcionarima koji se pozivaju da se aktivno pobune protiv nestandardnih aktivnosti Uprave.

„Preko uprave i predstavnika u Upravi HT-a, Dojče telekom već dugo smanjuje vrednost HT-a koji je jedina telekomunikaciona kompanija u regionu koja ima čistu gotovinsku poziciju i nema finansiranja duga“, ocenjuje se u saopštenju.

Sve to se, dodaje KGI, odvija u uslovima kada su kamatne stope rekordno niske, kao i pod pritiskom većinskog akcionara Dojče telekoma, koji, kakao tvrdi KGI, koristi pozitivno finansijsko stanje HT-a kao izvor jeftinog finansiranja za svoje projekte netransparentne vlasničke strukture, i kao pomoć pri poboljšanju pokazatelja konsolidovanog duga Dojče telekoma.

„Zahtevamo od Uprave HT-a da sprovede akcije koje će voditi prema transparentnijim finansijskim tokovima i zaustavljanju namernog povlačenja sredstava i obezvređivanja kompanije. Pozivamo većinskog vlasnika HT-a, Dojče telekom, da se ponaša transparentno na dobrobit svih akcionara. U tom bi se slučaju potencijal rasta kompanije mogao udvostručiti“, poručuje Pavol Krupa, prvi čovek KGI-ja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.