U trendu

KIF: Regionalna saradnja preduslov za procese evrointegracija

OHRID – Saradnja u regionu je sve bolja od kako su pokrenute inicijative Komorski investicioni forum (KIF ZB 6) i Otvoreni Balkan i konačcno su shvaćene poruke sa Zapada da je regionalna saradnja preduslov za ulazak u evrointegracijske procese, rekao je za Tanjug u Ohridu predsednik Privredne komore Severne Makedonije Branko Azeski.

On je podsetio da je Otvoreni Balkan inicijativa vlade tri države – Srbije, Albanije i Severne Makedonije, dok inicijativa Komorski investicioni forum radi na povezivanju ekonomija Zapadnog Balkana sa ciljem da se unapredi razvoj privatnog sektora i umrežavanje malih i srednjih preduzeća širom regiona.

KIF ZB6 predstavlja asocijaciju šest privrednih komora Zapadnog Balkana, koja je osnovana u julu 2017. godine, tokom Četvrtog samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, koji je te godine održan u Trstu.

Udruživanje šest komora u zajedničku asocijaciju omogućilo je efikasniju međukomorsku saradnju na različitim nivoima i otvorilo nove mogućnosti za jače umrežavanje poslovnih zajednica regiona, sa ciljem da se otklone prepreke za razvoj regionalne ekonomske saradnje i poboljša poslovno-investiciona klima na tržištima regiona Zapadnog Balkana.

KIF ZB6 je, do danas, podržan od strane Evropske komisije (DG Near, DG Trade), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Nemacke razvojne banke (KfW), Saveta za regionalnu saradnju, CEFTA sekretarijata, Nemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), kao i od strane drugih komorskih organizacija poput Evrokomore, Austrijske privredne komore (WKO) i Udruženja nemačkih privrednih komora (DIHK).

U Ohridu je održana redovna sednica Upravnog odbora KIF ZB 6, kojoj je predsedavao predsednik KIF-a i Privredne komore Srbije Marko Čadež, a prisustvovali su i predsednici komora Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije.

Azeski je istakao da su na ovom sastanku razmatrane nove mere kako bi se što efikasnije pružila podrška privatnom sektoru u smislu direktne finansijske podrške malim i srednjim preduzećima.

„Na ovom sastanku mi imamo novu filozofiju kako da se okrenemo kompanijama, što znači da želimo da implementiramo nove mere i projekte koji direktno donose benefite kompanijama, kupujući im najsavremenije mašine za proizvodnju, ospobljavajući ih za dualno obrazovanje i edukujući ih za zajednički nastup na trećim tržištima“, rekao je Azeski posle sednice Upravnog odbora.

Ocenio da dosadašnji rad KIF-a „dobro ide i da novac završava na pravom mestu“, čemu, dodao je, u prilog govori i sve veća zainteresovanost evropskih finansijera za projekte ove inicijative.

Generalna sekretarka KIF-a Tatjana Shterjova Dushkovska rekla je za Tanjug da KIF ZB 6 zastupa i predstavlja više od 350.000 malih, srednjih i velikih preduzeća iz čitavog regiona, koja pokrivaju različite sektore, teme i imaju različite prioritete.

„Inicijativa KF je počela u sklopu Berlinskog procesa, kao jedna značajna inicijativa udruženja šest privrednih komora iz regiona Zapadnog Balkana sa jednim ciljem – da se u toku procesa regionalne integracije i unapređenja regionalne ekonomske saradnje, posveti pažnja privredi i privatnom sektoru, koji treba da bude ključni nosilac približenja naših ekonomija ka evropskom tržištu“, objasnila je Shterjova Dushkovska.

Ona je naglasila da je trenutno otvoren poziv podrške kompanijama za pristup do finansija i navela da kompanije mogu da konkurišu za podršku putem sajtova svojih privrednih komora ili se o pozivu informišu preko društvenih mreža.

Prema njenim rečima, kroz ovaj poziv pruža se tehnička pomoć preduzećima da konkurišu za dostupne nacionalne i evropske fondove, koji su usmereni na unapređenje poslovanja kompanija iz regiona.

„Planirano je da bude podržano više od 60 kompanija iz čitavog regiona“, poučila je generalna sekretarka KIF-a.

Predsednk PKS-a i KIF ZB 6 Marko Čadež, rekao je da Upravni odbor KIF-a planira posete konkretnih velikih međunarodnih kompanija na čijim primerima može da se gradi regionalna saradnja.

„Krajem septembra organizovaćemo veliki događaj u Beogradu, koji okuplja dobavljače i velike kompanije, pre svega iz Nemačke, koje traže domaće kompanije iz regiona kao svoje dobavljače“, najavio je Cadež.

Smatra da je to velika stvar, jer će se na taj način regionalnim kompanijama obezbediti novi poslovi i ugovori.

Čadež je poručio da je cilj ove inicijative da se kompanijama iz regiona pomogne, kako bi postale deo međunarodnih lanaca dobavljača i vidljivije na svetskom tržištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.