U trendu

Kijev ne odustaje – blokirati Severni tok 2 sankcijama SAD

KIJEV – Generalni direktor ukrajinske državne energetske kompanije Naftogas, Jurij Vitrenko, izjavio je danas da je ruski gasovod Severni tok 2 politički projekat koji krši propise Evropske unije, da ne može komercijalno da posluje i da ga treba blokirati sankcijama.

„Mi i dalje insistiramo na tome da se ovaj geopolitički projekat Kremlja mora zaustaviti. Konkretno, američkim sankcijama“, naveo je Vitrenko u pisanoj izjavi za Rojters, dodajući da se nada da gasovod Severni tok 2 „nikada neće proraditi kao komercijalni projekat“ .

NJegova izjava dolazi uoči današnjeg sastanka između ruskog predsednika Vladimira Putina i nemačke kancelarke Angele Merkel u Moskvi, na kojem će, kako se očekuje, biti reči i o ovom gotovo završenom gasovodu između Rusije i Nemačke, koji zaobilazi Ukrajinu.

Vitrenko je naveo da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenskii pokrenuti ovo pitanje tokom posete Sjedinjenim Državama kasnije ovog meseca, dodajući da će predsednik zahtevati efikasne sankcije protiv te gasne rute.

Prema njegovim rečima, taj projekat nije u skladu sa pravilima EU, što, kako kaže, znači da ne može biti sertifikovan i ne može da posluje na komercijalnim osnovama.

Vitrenko je rekao da su Ukrajini potrebne desetine milijardi dolara od taksi za tranzit gasa preko njene teritorije za tranziciju na zelenu ekonomiju u periodu od 15 godina počev od sada.

Ovaj gasovod se našao u središtu tenzija između Moskve i Vašingtona, nakon pripajanja Krima Rusiji 2014. godine.

Administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena je odlučila odustane od sankcija prema Severnom toku 2, što je udarac za Ukrajinu, koja je tradicionalno bila najveća tranzitna zemlja za ruski gas.

Jedan nemački regionalni sud će 25. avgusta odlučivati o tome da li pravila EU, koja zahtevaju odvajanje proizvodnje energije od transporta i trgovine, moraju da se primene i na gasovod Severni tok 2, prema informaciji objavljenoj u četvrtak na veb stranici suda.

Kompanije koje stoje iza ovog gasovoda, s Gaspromom na čelu, oduvek su insistirale na tome da se radi o ekonomskom, a ne o političkom projektu i pribavile su sve potrebne dozvole, dodaje Rojters

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.