U trendu

Kina: Ekonomski oporavak u 2023, uz ciljanu i snažnu monetarnu politiku

PEKING – Očekuje se da će se kineska ekonomija oporaviti 2023. godine, a monetarna politika ciljana i snažna, saopštila je danas Narodna banka Kine u svom kvartalnom izveštaju.

Kineska centralna banka saopštila je da će se fokusirati na podršku ekspanziji domaće tražnje i stabilizaciji privrednog rasta i cena, uz izbegavanje da u tome pretera, navodi se u izveštaju.

Takođe se navodi da spoljno okruženje ostaje „teško i složeno“ i da osnove domaćeg ekonomskog oporavka zbog toga ne mogu biti „čvrste“.

U izveštaju se takođe navodi da je sektoru nekretnina potrebno vreme za tranziciju, dok i dalje postoji pritisak da se uravnoteže fiskalni prihodi i rashodi lokalnih samouprava.

Kina će pažljivo pratiti trend i promene u inflaciji i održavati stabilne cene energenata i hrane, navodi se u izveštaju centralne banke.

Druga po veličini svetska ekonomija se stabilizuje i poboljšava, ali se i dalje suočava sa mnogim izazovima, saopštio je premijer Li Kećang na sastanku vlade u sredu, nakon što je privredni rast usporen na jedan od najnižih nivoa u proteklih pet godina, zbog strogih mera karantina i ograničenja prouzrokovanih pandemijom kovid-19, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.