U trendu

Kina: Embargo za 100 tajvanskih izvoznika uoci posete Pelosi

NJUJORK – Kina je uvela zabranu isporuka za više od 100 tajvanskih izvoznika hrane u pokušaju da izvrši ekonomski pritisak na ključnu industriju tog ostrva uoči očekivane posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, javlja „Blumberg“.

Kineska Opšta uprava carina uvela je zabranu u ponedeljak, prema lokalnom mediju Junajted dejli njuz, koji navodi da embargo obuhvata raznu robu, između ostalog morske plodove, čaj i med.

Prema izveštaju portala „Epl dej“ sa sedištem u Tajpeju, kao obrazloženje se navode zastareli podaci u uvoznoj dokumentaciji, a tajvanska uprava za hranu i lekove pokušava da sazna više o čemu se radi.

NJujorška agencija navodi da je ova kineska zabrana najnovija u nizu mera koje je preduzeo Peking, a koje su usmerene na tajvansku poljoprivrednu industriju.

Mnogi regioni za proizvodnju voća na jugu ovog ostrva su bastioni političke podrške Demokratskoj naprednoj partiji predsednika Cai Ing-vena, koja se zalaže za formalnu nezavisnost Tajvana, dok Kina smatra da je Tajvan deo njene teritorije, napominje se u tekstu.

Kina je zatekla nepremne vlasti u Tajpeju kada je prošle godine neočekivano uvela zabranu uvoza ananasa, nakon čega je usledio embargo na uvoz voskiranih jabuka i ušećerenih jabuka u septembru. Mada znatna količina voća proizvedenog na Tajvanu ide za domaću potrošnjui, velika većina izvoza ide u Kinu.

Najnovija zabrana dolazi nakon najava da će Pelosijeva sleteti avionom u Tajpej u utorak uveče, kažu „Blumbergovi“ izvori upoznati s njenim planovima. Ova poseta je izazvala oštra upozorenja kineskih zvaničnika koji su zapretili „teškim konsekvencama“ ako Pelosijeva doputuje u Tajpej.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar