U trendu

Kina i EU razgovarale o ekonomskim i trgovinskim pitanjima

Kina i Evropska unija (EU) održale su 25. septembra u Pekingu ekonomski i trgovinski dijalog na visokom nivou kojim su kopredsedavali kineski vicepremijer He Lifeng i izvršni potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) Kina i EU su sprovele otvorenu i pragmatičnu komunikaciju o pitanjima kao što su makroekonomija, trgovina i investicije, industrijski i lanci snabdevanja, kao i finansijska saradnja i postigle niz korisnih konsenzusa.

Tokom 10. ekonomskog i trgovinskog dijaloga Kine i EU na visokom nivou, He Lifeng, koji je takođe član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, rekao je da je Kina spremna da radi sa EU na potpunoj primeni važnog konsenzusa koji su postigli lideri dve strane i da sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i EU povede na novi nivo.

Kineski vicepremijer istakao je da se ove godine obeležava 20 godina od uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i EU.

“Kina će raditi sa EU na konsolidaciji saradnje u tradicionalnim oblastima, aktivnom istraživanju novih oblasti saradnje, zajedničkom rešavanju globalnih izazova”, rekao je.

Dombrovskis je rekao da je EU voljna da radi sa Kinom na jačanju pragmatične saradnje na polju ekonomije i trgovine i pogura održivi razvoj odnosa EU i Kine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar