U trendu

Kina i UN promovišu novo partnerstvo u istraživanju svemira

Kina je početkom nedelje objavila akciono saopštenje u kojem je iznela svoj plan za unapređenje dalje međunarodne saradnje u oblasti svemirske tehnologije i istraživanja, radeći sa drugim zemljama i međunarodnim organizacijama u okviru Ujedinjenih nacija.

Kako piše Sinhua, dokument je objavljen na Drugoj radionici o globalnom partnerstvu UN i Kine 2022. o istraživanju svemira i inovacijama, koja je počela u ponedeljak u Haikouu, glavnom gradu južne ostrvske provincije Hainan.

Radionica, koju zajedno sponzorišu Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA), vlada provincije Hainan i Kancelarija Ujedinjenih nacija za svemirska pitanja (UNOOSA), fokusira se na temu „izgradnje novog partnerstva za istraživanje svemira“.

Prema akcionom saopštenju, Kina je voljna da sarađuje sa svemirskim agencijama i međunarodnim organizacijama širom sveta kako bi promovisala uspostavljanje novog tipa globalnog partnerstva u istraživanju svemira i inovacijama koje će karakterisati jednakost i obostrana korist, otvorenost i inkluzivnost, miroljubivo korišćenje i dobrobit za čovečanstvo.

CNSA je predložila promociju novog partnerstva za istraživanje svemira u osam oblasti, uključujući opsežne konsultacije o globalnom upravljanju, promovisanje koordinacije akcija, produbljivanje projektne saradnje, promovisanje inovativnog razvoja, deljenje naučnih rezultata, podsticanje raznovrsnog učešća, uspostavljanje platformi za saradnju i očuvanje ljudske bezbednosti.

Džang Kejian, šef CNSA, istakao je u svom uvodnom govoru značaj kontinuiranih napora, inovacija i pridržavanja mirnog korišćenja i održivog razvoja u istraživanju svemira.

Džang je rekao da je Kina spremna da radi sa svemirskim agencijama i međunarodnim organizacijama širom sveta na promovisanju snažnog razvoja ljudske svemirske industrije u okviru Ujedinjenih nacija u oblastima kao što su donošenje pravila, strateško planiranje, izvođenje svemirskih misija, kao i u razmeni naučnih podataka i primeni.

Niklas Hedman, vršilac dužnosti direktora UNOOSA-e, rekao je da je UNOOSA ushićena dostignućima Kine u svemiru poslednjih godina. Organizacija planira da podigne napore istraživanja na drugi nivo kroz bilateralna i multilateralna partnerstva.

„U kompleksnoj oblasti istraživanja svemira, međunarodna saradnja će nesumnjivo biti najbolja praksa za uspeh“, rekao je Hedman. „Zajednički rad je ključan u eri kada naše oslanjanje na svemirska sredstva samo jača“, dodao je.

Šef partije u Hajnanu Šen Sjaoming rekao je da su svemirske letelice poput Marsove sonde Tianven-1, lunarne sonde Čang’e-5 i jezgra svemirske stanice Tianhe poletele sa Hajnana da istražuju univerzum.

Šen je napomenuo da Hainan nastoji da izgradi slobodnu trgovinsku luku sa kineskim karakteristikama u skladu sa najvišim nivoom otvorenosti u svetu. Kao ključni deo luke za slobodnu trgovinu Hainan, međunarodni svemirski grad Venčang uživa dobar zamah razvoja u vazduhoplovnoj industriji.

Prema Šenu, južna ostrvska provincija je voljna da ojača razmenu i saradnju sa svim stranama u istraživanju svemirskih nauka i inovacijama, promoviše izgradnju međunarodnog svemirskog grada Venčang putem međunarodnih platformi i otvori nove izglede za istraživanje svemira i inovacije.

Radionica, koja će trajati od ponedeljka do četvrtka, imaće sesije o međunarodnim pravilima i politikama za istraživanje svemira i inovacija, ženama u istraživanju svemira i inovacijama, održivom istraživanju svemira sa posebnim fokusom na planetarnu odbranu i planetarnu zaštitu, izgledima i izazovima u svemirskoj nauci i istraživanjima Meseca i dubokog svemira.

Više od 10 direktora svemirskih agencija iz drugih zemalja održaće prezentacije, a na sastanku će prisustvovati predstavnici iz više od 80 zemalja i regiona, onlajn i oflajn.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.