U trendu

Kina jača kanale komunikacije sa stranim kompanijama

Dok Kina nastavlja da olakšava komunikaciju između vlade i preduzeća sa stranim ulaganjima, međunarodne kompanije vide opipljive koristi i pokazuju više poverenja u svoje razvojne izglede u Kini.

U komunikaciji i poslovanju sa stranim kompanijama koje imaju potrebe i probleme, kineske vlasti uvek slušaju i brzo se prilagođavaju kako bi dale najbolje rezultate, rekao je Mirko Turina, generalni direktor kompanije Goljo pekidžing (Goglio Packaging) u Tjanđinu, prenosi Sinhua.

U maju 2022. Kineski savet za promociju međunarodne trgovine (CCPIT) na lokalnom nivou širom zemlje oformio je radne grupe specijalno da služe potrebama stranih preduzeća koja posluju u Kini.

Prošlog oktobra, radna grupa u Tjanđinu kontaktirala je preduzeće za pakovanje hrane Goljo pekidžing koje finansira Italija kako bi saznala više o mogućim problemima i potrebama kompanije. Do sada je radna grupa pomagala firmi u dobijanju dozvola za proizvodnju industrijskih proizvoda, kao i viza za strane radnike na višim pozicijama, rekao je Turina.

Proces komunikacije je efikasan, rekao je Turina i dodao da je to „snažan primer posvećenosti kineske vlade da unapredi otvaranje i optimizuje poslovno okruženje „.

Igrajući vitalnu ulogu u komunikaciji i koordinaciji, radne grupe su navele relevantne vladine službe da odgovore ili reše više od 5.700 žalbi stranih kompanija koje posluju u Kini, pokazuju podaci Kineskog saveta za promociju međunarodne trgovine.

Kardžil (Cargill), kompanija za poljoprivredu i hranu sa sedištem u SAD, još jedna je strana kompanija koja je imala koristi od ovog mehanizma.

„U procesu redovne dvosmerne komunikacije, radna grupa nastoji da pomogne preduzećima u rešavanju poteškoća“, saopštila je kompanija i dodala da aktivno proširuje svoje poslovanje u Kini kako bi zadovoljila zahteve kineskih potrošača i doprinela razvoju održive poljoprivrede u zemlji.

U Privrednoj komori Evropske unije u Kini rečeno je Sinhui da je udruženje održavalo blisku komunikaciju sa osobljem iz radnih grupa i da je dobilo široku podršku u proširenju preferencijalne politike za strance za dobijanje subvencija.

„Most“ koji je izgradio CCPIT između vlade i stranih preduzeća pružio je pravovremenu i snažnu podršku preduzećima da se nose sa uticajem ekonomskih i trgovinskih trzavica između Kine i SAD kao i epidemije,rekao je Liu Džengfu, direktor odeljenja za istraživanje i razvoj Saveta.

Objašnjavajući mehanizam rada radnih grupa, Liu je rekao da radne grupe na lokalnom nivou koordiniraju sa odgovarajućim vladinim odeljenjima kako bi rešile potrebe preduzeća. Ako se radi o odeljenjima na višem nivou, takvi problemi će biti prijavljeni CCPIT-u radi daljeg napretka u traženju rešenja. „Nadležna odeljenja veoma podržavaju rad“, dodao je Liu.

Istraživanje sprovedeno ranije ove godine pokazalo je da je velika većina kompanija koje posluju u Kini a finansiraju ih inostrane kompanije zadovoljna poslovnim okruženjem u zemlji.

Skoro 90 odsto anketiranih preduzeća finansiranih iz inostranstva izrazilo je zadovoljstvo poslovnim okruženjem u pogledu pristupa tržištu, plaćanja poreza, rešavanja sporova i promocije tržišne konkurencije u Kini.

Oko 70 odsto anketiranih stranih preduzeća bilo je optimistično u pogledu perspektiva kineskog tržišta u narednih pet godina, a više od 90 odsto preduzeća izrazilo je uverenje da će se atraktivnost kineskog tržišta ili povećati ili ostati nepromenjena, pokazali su rezultati ankete.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar