U trendu

Kina liberalizuje cene struje proizvedene iz uglja

PEKING – Kineski državni planer, Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC), saopštio je danas da će u potpunosti liberalizovati cene električne energije koja se proizvodi iz uglja i da će svi industrijski i komercijalni korisnici morati da kupuju struju na tržištu.

Ne navodeći konkretan vremenski okvir u kojem će ta odluka početi da se primenjuje, NDCR je poručio da će se 100 odsto električne energije proizvedene iz uglja prodavati po tržišnoj ceni, umesto sadašnjih 70 procenata, prenosi Rojters.

Svi industrijski i komercijalni potrošači moraće „što je pre moguće“ da pređu na kupovinu elektične energije na tržištu ili preko agenata za snabdevanje električne mreže, u odnosu na sadašnjih 44 posto koji struju kupuju direktno na tržištu. Drugi aktuelni kupci će plaćati fiksnu cenu struje.

Ovi je najnovija u nizu u nastojanjima Pekinga da se izbori sa energetskom krizom koja zahvatila drugu po veličini svetsku ekonomiju i za koju se predviđa da će trajati do kraja godine.

Analitičari i trgovci procenjuju pad industrijske potrošnje električne energije od 12 posto u četvrtom kvartalu ove godine, jer se očekuje da će snabdevanje ugljem ove zime biti nedovoljno.

„Reforma politike cena struje osmišljena je tako da odražava potražnju i potrošnju energije, i da u određenoj meri ublaži operativne teškoće elektroenergetskih kompanija i podstakne elektrane da povećaju snabdevaje električnom energijom“, izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Peng Šaozong, zvaničnik iz NDRC-a.

Kineski državni savet je u petak saopštio da će dozvoliti da cene električne energije iz uglja osciliraju do 20 posto u odnosu na bazne nivoe, proširujućui taj raspon u odnosu na prethodna ograničenja, kako bi obuzdala veliku potrošnju struje.

Kineska reforma cena energije neće imati uticaj na indeks potrošačkih cena (CPI) i u ograničenoj meri će se odraziti na druge ekonomske pokazatelje, rekao je Peng.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.