Kina najavila dodatno ublažavanje ograničenja vlasništva za strance

Kina će razmotriti izvodljivost daljeg uklanjanja ili ublažavanja ograničenja vlasništva za strance kako bi privukla više globalnih investitora, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Nastavljajući da skraćuje svoju negativnu listu za strane investicije, Kina će nastojati da poboljša svoje poslovno okruženje i bolje služi stranim kompanijama, rekao je portparol ministarstva He Jadong na konferenciji za novinare 12. oktobra, prenosi Sinhua.

Kina već pet godina uzastopce revidira negativnu listu za strane investicije, smanjujući prepreke  stranom vlasništvu u sektorima kao što su proizvodnja semena, automobila, plovila i aviona, hartije od vrednosti, bankarstvo i osiguranje, rekao je portparol.

Prema izveštaju koji je prošlog meseca objavio Centar za razvojna istraživanja Državnog saveta, Kina je od 2017. zadržala svoju poziciju drugog po veličini primaoca stranih investicija na svetu i ostaje jedna od najatraktivnijih investicionih destinacija na svetu.

U 2022. godini, stvarna upotreba stranih direktnih investicija u Kini dostigla je 189,1 milijardu američkih dolara, što je povećanje od osam procenata u odnosu na prethodnu godinu. Udeo zemlje u globalnim direktnim stranim investicijama porastao je sa 8,2 odsto u 2012. na 14,6 odsto u 2022.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.