U trendu

Kina navodno uklanja stranu tehnologiju iz državnih ureda

PEKING/LONDON – Kina je navodno naredila da se iz svih državnih ureda uklone strani hardveri i softveri u roku od tri godine, što je potez koji bi mogao da pogodi velike američke kompanije, uključujući Majkrosoft, Del i HP, prenosi CNBC pozivajući se na pisanje Fajnenšel Tajmsa.

Ova mera je nazvana „3-5-2“ jer predviđa da se 2020. gopdine zameni 30 odsto strane tehologije, godinu kasnije 50 posto, a 2022. godine još 20 procenata, navodi list pozivajući se na informacijiu brokerske kompanije „Čajniz Sekjuritis“. Tamošnji analitičari, dodaje se, procenjuju da u Kini treba zameniti 20 do 30 miliona komada strane opreme.

Ova brokerska kuća je navela da je naredba stigla iz centralnog biroa Komunističke partije Kine ranije ove godine, piše FT.

CNBC napominje da u brokerskoj kući „Čajniz Sekjuritis“ i u kineskom Ministarstvu industrije i informacionih tehnologija nisu odgovorili na njihov zahtev za komentarom, a da u Majkrosoftu, HP-u i Del-u nisu bili dostupni jer je isteklo radno vreme.

Nil Kempling, šef sektora za istraživanje tehnologije, medija i telekomunikacija u kompaniji „Mirabo Sekjuritis“, izjavio je za CBNC da taj potez kineske vlade ima za cilj da se posao države zaštiti od eventualne eskalacije tenzija sa Sjedinjenim Državama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.