U trendu

Kina obečhala 230 miliona dolara za zaštitu biodiverziteta

PEKING – Kina je danas obećala 230 miliona dolara za osnivanje fonda za zaštitu biodiverziteta u zemljama u razvoju, a predsednik Si Đinping, koji se obratio putem video linka na konferenciji UN u gradu Kunmingu pozvao je druge zemlje da daju svoj doprinos Fondu za biodiverzitet .

Prvi deo 15. sastanka Konferencije strana potpisnica Konvencije UN o biološkoj raznovrsnosti (COP15) otvoren je juče u Kunmingu na jugozapadu Kine i traje nedelju dana, prenosi AP.

On označava formalni početak nove runde globalnih pregovora o zaštiti svetskih biljaka i životinja od izumiranja, dok je druga i poslednja sednica, na kojoj bi trebalo da se dogovore ciljevi za narednih 10 godina, palnirana da se održi u Kunmingu od 25. aprila do 8. maja sledeće godine.

Jedan cilj iz 2010. je postignut, otprilike jedna šestina kopnenih i slatkovodnih površina planete sada se nalazi unutar zaštićenih područja, prema izveštaju Ujedinjenih nacija objavljenom u maju, a predsednik Si je rekao da Kina napreduje sa izgradnjom sistema očuvanja prirode čija su okosnica nacionalni parkovi.

Kina je, nakon decenija snažnog ekonomskog rasta, poslednjih godina postigla napredak u zaštiti divljih životinja i njihovih staništa.

Na konferenciji su danas govorili i ruski predsednik Vladimir Putin, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterešs, a ovaj sastanak, prvobitno zakazan za oktobar 2020, dva puta je odlagan zbog pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.