U trendu

Kina objavila prvi izveštaj o globalnom razvoju uoči samita BRIKS

Kina je objavila prvi izveštaj o globalnom razvoju uoči samita BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Globalni razvoj je dugo bio deo kineske reforme i strategije otvaranja. Peking je počeo da razmišlja kako da bolje razume put ka održivoj budućnosti. Novi izveštaj ima za cilj da uradi upravo to, navodi CMG.

„Izveštaj o globalnom razvoju analizira napredak i izazove u sprovođenju Agende za održivi razvoj 2030“, rekao je Vang Ji, kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova.

Kineski predsednik Si Đinping je 2021. godine predložio Inicijativu za globalni razvoj da pozove na bržu primenu Agende 2030, a izveštaj se dotiče onoga što je ta inicijativa postigla u protekloj godini.

„Uloga Kine u promovisanju implementacije Agende 2030 je značajna“, rekao je Stiven Bejnus Kargbo, predstavnik i šef Regionalne kancelarije u Kini Organizacije Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj.

„Otvorena je. Sveobuhvatna je. Poziva različite igrače i predstavlja realnu multilateralnu platformu“, rekao je Kargbo za CGTN.

Izveštaj takođe nudi političke preporuke za održiviji razvoj u oblastima kao što su smanjenje siromaštva i povećanje finansijske podrške zemljama u razvoju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar