U trendu

Kina očekuje rast BDP-a oko pet odsto, veći deficit i izdvajanja za vojsku

PEKING – Na današnjem otvaranju godišnje sednice kineskog parlamenta, rečeno je da je postavljen skroman cilj ekonomskog rasta od oko pet odsto na godišnjem nivou, dok je za ovu godinu predviđen veći budžetski deficit, ali i blago povećanje izdvajanja za vojsku.

Postavljeni cilj rasta kineske ekonomije je niži nego što se očekivalo, a niži je i odnosu na prošlogodišnji cilj od oko 5,5 odsto, prenosi Rojters.

„Globalna inflacija je i dalje na visokom nivou, globalni rast trgovine i ekonomije gubi dah, a pokušaji da se Kina potisne i ograniči su sve jači“, izjavio je premijer Kine Li Kećijang u obraćanju parlamentu.

Kina očekuje da će deficit državnog budžeta ove godine biti tri odsto BDP-a, što predstavlja povećanje deficita u odnosu na prošlogodišnjih 2,8 odsto.

Vlada želi da stimuliše ekonomski rast infrastrukturnim projektima, za šta je ove godine izdvojeno 550 milijardi dolara.

Premijer Kine je rekao da vojska treba da posveti više vremena vežbama u borbenim uslovima. Budžet predviđa izdvajanja za vojsku u iznosu od 7,2 odsto BDP-a, što predstavlja blago povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 7,1 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.