U trendu

Kina planira da promoviše cirkularnu ekonomiju

Kina je predstavila plan za promociju cirkularne ekonomije za narednih pet godina, čiji je cilj da u osnovi uspostavi sistem za reciklažu resursa u zemlji do 2025. godine, kao deo napora da se postigne ugljenični vrhunac i ugljenična neutralnost, prenele je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Plan, koji je objavila Nacionalna komisija za razvoj i reforme, precizira da će kineska potrošnja energije i vode po jedinici bruto domaćeg proizvoda biti smanjena za oko 13,5 odsto, odnosno 16 odsto do 2025. godine sa nivoa 2020. godine.

Efikasnost korišćenja resursa biće znatno poboljšana do 2025. godine, s cirkularnom ekonomijom koja će igrati veću ulogu u obezbedjivanju sigurnosti resursa, navodi se u dokumentu.

Prema tom planu, količina upotrebljenog otpadnog papira i otpadnog čelika dostićiće 60 miliona tona, odnosno 320 miliona tona do 2025. godine, dok će vrednost industrije za reciklažu resursa iznositi pet triliona juana (oko 771,6 milijardi američkih dolara).

Plan takodje donosi glavne projekte i zadatke za razvoj cirkularne ekonomije u narednih pet godina, uključujući inovacije u ključnim tehnologijama i opremi, tretman plastičnog zagađenja, ekološki prihvatljivu ambalažu i reciklažu vučnih baterija.

Kina je najavila svoj cilj da dostigne maksimum emisije ugljen-dioksida do 2030. godine i postigne ugljeničnu neutralnost do 2060. godine, a razni sektori ubrzavaju tranziciju sa niskim emisijama ugljenika, objavila je CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.