U trendu

Kina: Počela s radom najveća plutajuća solarna elektrana

Najveća plutajuća solarna elektrana na svetu počela je da proizvodi struju i priključena je na lokalnu elektroenergetsku mrežu kineskog grada Huainan, saopštila je kompanija Sangrou koja je gradila tu elektranu.

Kako prenosi portal „Dizajnbum“, plutajuće solarno postrojenje smešteno je u južnoj kineskoj pokrajini Anhui, u oblasti čuvenoj po bogatim nalazištima uglja.

To područje je sada poplavljeno zbog kiša, i prekrivano vodom dubine od četiri do 10 metara, što je kineskoj vladi omogućilo da taj teren pretvori u farmu obnovljivog izvora energije.

Sangrou, vodeći globalni proizvođač sistema fotonaponskih invertera, objavio je da je plutajuće solarno postrojenje upravo povezano na mrežu i da počinje sa isporukom struje dobijene iz energije sunca domaćinstvima na tom području.

Ova elektrana, snage 40 megavata, preotela je titulu najveće plutajuće solarne fabrike električne energije na svetu od sličnih plutajućih postojenja u Indiji i Australiji.

Pošto su solarne ploče postavljene na vodi, hladniji vazduh na površini pomaže da se minimizira rizik od pregrevanja panela i atrofije solarnih ćelija, što se dešava pri izlaganju višim temperaturama.

Ovo je jedan od koraka kineske vlade, koja je često na meti kritika zbog emisije štetnih gasova, u njenom nastojanju da postane lider u primeni sistema obnovljive energije. Kina je najavila planove za povećanje upotrebe nefosilnih goriva za 20 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.