U trendu

Kina potvrdila da će Si prisustvovati samitu BRIKS u Južnoj Africi

Kineski predsednik Si Đinping prisustvovaće samitu država BRIKS koji će se održati ove nedelje u Johanezburgu, nakon koga će započeti državnu posetu Južnoj Africi, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol ministarstva Hua Čunjing je u saopštenju naveo da će Si tokom svoje posete Južnoj Africi od 21. do 24. avgusta, kopredsedavati Dijalogom kinesko-afričkih lidera zajedno sa južnoafričkim predsednikom Sirilom Ramafosom.

Kina je član bloka država BRIKS, koji uključuje još Brazil, Rusiju i Indiju.

Blok država je fokusiran na povezivanju interesa vodećih svetskih ekonomija u razvoju, ali nastoji da se proširi na druga polja.

Ruski predsenik Vladimir Putin je odlučio da ne prisustvuje samitu zbog naloga za hapšenje koji je izdao Međunarodni krivični sud u Hagu.

Ovogodišnji samit BRIKS je prvi samit koji će se održati uživo od 2019. godine i dolazi kada blok traži novu relevantnost usred ruskog rata u Ukrajini, urušavanja ekonomije Južne Afrike i zaoštravanja odnosa između Kine i Indije.

Oko 20 zemalja zvanično je zatražilo da se pridruži bloku, rekao je brazilski ministar spoljnih poslova Mauro Veira. Među kandidatima su Argentina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Indonezija, Iran i Venecuela, rekao je Veira.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar