U trendu

Kina se sprema za putnu groznicu tokom Prolećnog festivala

Veliki broj putovanja očekuje se tokom prolećnog odmora za Kinesku novu godinu, koji će trajati od 10. do 17. februara, budući da Kinezi pokazuju veliki entuzijazam za putovanja u postkovid eri, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Ovo je prvi Praznik proleća otkad je Kina ukinula restrikcije putovanja u zemlji i inostranstvu, koje su uvedene zbog pandemije.

„Prolećni odmor pruža dovoljno vremena za okupljanje porodice, posete rođacima i prijateljima, ali i putovanja“, rekao je Dai Bin, predsednik Kineske turističke akademije. „Tokom praznika, budžeti ljudi za večere, kupovinu poklona i druge troškove obično su relativno visoki, a predviđa se da će to imati značajan uticaj na rast turizma“, dodao je.

U prva tri tromesečja 2023. godine, kineski potrošači potrošili su 3,69 hiljade milijardi juana (515 milijardi dolara) na domaća putovanja, što je povećanje veće od 114 odstou odnosu na prethodnu godinu, podaci su Ministarstvuakulture i turizma Kine.

Neka mesta u Kini postala su popularna odredišta za praznike Prolećnog festivala. Sanija i Haikou, gradovi u južnoj ostrvskoj provinciji Hainanu su prvi na listi, a slede Dali i Autonomna prefektura Sišuang Banna Dai u provinciji Junanu,  prema podacima  e-agencije Ćunar.

Popularne su i evropske destinacije kao što su Španija, Švajcarska i Francuska, kao i Australija i Novi Zeland.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.