Kina u novembru prvi put od 2009. zabeležila pad inflacije

PEKING – Indeks potrošačkih cena u Kini, kao opšta mera inflacije, pao je u novembru prvi put posle otprilike jedne decenije usled snažnog pojeftinjenja hrane.

Prema današnjim podacima kineskog Državnog zavoda za statistiku, u novembru je u toj zemlji inflacija iznosila minus 0,5 posto na godišnjem nivou, prenosi CNBC.

To je prvi put od oktobra 2009. godine da je zabeležena negativna stopa inflacije, prema bazi podataka analitičke kuće Vind Informejšen.

Cene hrane pale su za 2,0 posto međugodišnje, pri čemu su se cene svinjetine stropoštale u novembru za 12,5 procenata u odnosu na godinu dana ranije.

Do pada cena mesa, glavne namirnice u kineskoj kuhinji, došlo je nakon njihovog vrtoglavog rasta u poslednjih godinu dana izazvanog nestašsicama svinjetine zbog izbijanja afričke svinjske kuge.

Ekonomisti ne očekuju veće promene u monetarnoj politici Narodne banke Kine zbog pada indeksa potrošačkih cena.

Bazna inflacija u Kini, iz koje su izuzete volatilne cene hrane i energije, porasla je u novembru za 0,5 procenata međugodišnje.

Cene medicinske zaštitne opreme piovećane su za 1,5 odsto, dok su cene obrazovanja, kulturnih aktivnosti i zabave porasle za 1,0 procenat, prema zavodu za statistiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.